top of page
Zoeken

Dalle roept Vlaamse mediamerken op om samenwerking nog te versterken

De Vlaamse mediaspelers die inzetten op diverse mediaproducten en op de advertentie- én lezersmarkt hebben tijdens de coronacrisis het hoofd boven water kunnen houden. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) over de mediaconcentratie. Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle wijst op het belang van samenwerking binnen de mediasector. "Het is goed om vast te stellen dat onze mediasector grote schokken, zoals de coronacrisis, relatief goed kan opvangen. Onze mediabedrijven hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in cross-medialiteit en dat loont", aldus de minister.Dalle benadrukt dat "we niet op onze lauweren mogen rusten". "We staan voor ongekende uitdagingen in ons medialandschap. Niet alleen crossmedialiteit is belangrijk, ook samenwerking tussen de verschillende mediamerken. Steeds meer internationale uitdagers vormen een bedreiging voor ons Vlaams media-ecosysteem. Het kan een opportuniteit zijn om meer de handen in elkaar te slaan," aldus de minister. "Net daarom trekken we met het plan "Vlaamse Veerkracht" middelen uit om de innovatie en samenwerking in onze mediasector te versterken."


De minister wijst ook op het toenemende belang van de podcastsector. Daar waar de VRM zich vorig jaar nog luidop afvroeg of dit wel in Vlaanderen van de grond zou komen, stelt men nu dat "elk zichzelf respecterend mediamerk intussen een podcast heeft". De minister wil het komende jaar de podcastsector versterken: zo is er binnen de beheersovereenkomst van de VRT extra aandacht voor en wordt er ook naar het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) gekeken om hier de komende jaren initiatieven te nemen.


Tot slot roept de minister ook op om waakzaam te zijn voor de positie van de journalisten. "In het rapport komt de veiligheid van journalisten expliciet aan bod. We moeten hier inderdaad veel aandacht voor hebben. We zien overal een verruwing van het debat: zowel online, als offline. De pers heeft een centrale rol in onze democratie."


Lees het volledige rapport van VRM hier.

Comentarios


bottom of page