top of page
Zoeken

Dalle opent eerste 5G Lab van Orange in België

Vanmorgen opende Orange Belgium officieel de deuren van zijn eerste 5G Lab in België. Alle bedrijven die dat willen, zijn er welkom om nieuwe, grensverleggende toepassingen van 5G te ontdekken, testen en ontwikkelen. Het Lab moet samenwerking en innovatie stimuleren als nooit tevoren. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle: "Met dit lab, dat uniek is in België, kunnen we ervoor zorgen dat Vlaanderen het voortouw neemt in de transitie naar een digitale samenleving."In het 5G Lab, dat vanmorgen opende op de SA-campus in de haven van Antwerpen, is alle kennis en expertise van Orange Belgium over de toepassingen van 5G voor Industry 4.0 onder één dak verzameld. Orange zal er de mogelijkheden van de nieuwe 5G SA-telecomstandaard demonstreren en aantonen hoe 5G bedrijven kan helpen innoveren en digitaliseren.


Bij de opening van het Lab, in aanwezigheid van Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle, demonstreerde Orange Belgium verscheidene nieuwe 5G-toepassingen die ontwikkeld waren met diverse partners. Twee nieuwe toepassingen stalen de show:

  • Een robotarm, een mooi voorbeeld van een mens-robotsamenwerking, die voordeel haalt uit de extreme betrouwbaarheid en lage latentie van het 5G SA-netwerk. De robot wordt op afstand bestuurd via een slimme bril die verbonden is met het 5G-netwerk van Orange. De interactie met de robot gebeurt via augmented reality.

  • Een eerste stap richting zelfrijdende spoorvoertuigen, ontwikkeld in samenwerking met OTIV, een start-up die geselecteerd werd via het Orange Fab-acceleratieprogramma. Concreet wordt een trein uitgerust met camera's en sensoren en een motor met AI die voorwerpen en mensen op het spoor automatisch herkent en meteen aan de alarmbel of zelfs aan de noodrem trekt.

Bovendien zijn in het 5G Lab ook verschillende gecertificeerde 5G-toestellen te vinden: routers, smartphones, slimme brillen, camera's die op een 5G SA-netwerk werken en getest en goedgekeurd zijn door technici van Orange.


Werner De Laet, Chief Enterprise, Wholesale and Innovation Officer van Orange Belgium: "De opening van dit 5G Lab is een volgende belangrijke stap in onze ambitie om het volledige potentieel van de 5G SA-technologie te ontsluiten en concrete waarde voor bedrijven te creëren. Door klanten, prospects en partners uit te nodigen om 5G-oplossingen in het Lab te komen ontdekken, ontwikkelen en testen, wil Orange Belgium digitale innovatie een duwtje in de rug geven en waarde creëren voor de gehele Belgische economie, tot zelfs ver over de landsgrenzen heen."


Karine Dussert-Sarthe, Product Design and Marketing Director van de Orange Group: Ons groeiend netwerk van Orange 5G Labs boost innovatie van Parijs tot Boekarest en bevordert de samenwerking in het hele ecosysteem. 140 bedrijven hebben 5G samen met ons in detail verkend. Meer dan 40 bedrijven hebben gratis ondersteuning op maat gekregen om te onderzoeken hoe 5G hun eigen producten of diensten kan ondersteunen om waarde te creëren. We zijn verheugd om onze nieuwste hub voor co-innovatie te openen in België - een markt die volledig is ondergedompeld in het bouwen van baanbrekende 5G use-cases die de manier waarop bedrijven werken zullen veranderen."


Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media: "Het feit dat ik dit labo vandaag kan openen, maakt me erg trots. Niet alleen is dit een van de eerste labs van Orange buiten Frankrijk, dit lab is uniek in België. Het is het resultaat van de verregaande samenwerking tussen het ecosysteem in de haven van Antwerpen. Het combineert het beste van twee werelden: het volledige potentieel van het 5G-testnetwerk van Orange kan worden gebruikt om industriële processen en de economische knowhow van de havenbedrijven te valoriseren in zeer specifieke use cases. Vlaanderen toont hiermee aan dat we over een sterk ecosysteem beschikken om ook nieuwe technologische toepassingen te valoriseren. Dit is enkel mogelijk dankzij de sterke samenwerkingsverbanden hier in de haven. Dat is ook een van de doelstellingen van de Vlaamse regering: 5G verder uitbouwen in Vlaanderen en Vlaanderen op de kaart zetten als slimme regio met performante fysieke en digitale infrastructuur. Het is een van de speerpunten van ons economisch beleid en Vlaams relanceplan: ervoor zorgen dat Vlaanderen het voortouw neemt in de transitie naar een digitale samenleving."

Comments


bottom of page