top of page
Zoeken

De broedplekken vandaag en morgen

Op 3 september 2021 introduceerde ik een innovatief nieuw concept in Brussel: ‘Broedplekken’, locaties in de stad waar verschillende organisaties ruimte delen met elkaar. Vandaag, bijna drie jaar verder, bereikt het broedplekken-traject haar orgelpunt. In Track, een prachtige broedplek in het iconische Noordstation, presenteerde Architecture Workroom Brussels (AWB) het eindrapport, waarin ze al hun inzichten van de voorbije jaren koppelden aan een blik op de toekomst. De balans mag er zijn: twaalf broedplekken zagen het levenslicht en een pak aanbevelingen waarmee we verder aan de slag kunnen. Sommige broedplekken zijn al geopend, anderen zijn nog volop in aanbouw.



Tal van organisaties kozen ervoor om letterlijk bij elkaar in te trekken en wisselen zo veel meer kennis, expertise en inzichten uit dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Broedplekken, dat is over de muren kijken en vakjes afbreken. Investeren in stenen om organisaties en mensen te versterken. Vlaams Brussels weefsel nog dichter bij elkaar brengen. Ook fysiek. Om de uitdagingen van vandaag aan te gaan. Samen.

Het zijn duurzame investering in organisaties die dagelijks het werk doen dat er echt toe doet: van jeugdwerk tot cultuur, met partners uit onderwijs en welzijn. Iedereen die de handen uit de mouwen wil steken om van Brussel nog een betere stad te maken om in te leven en te werken.


Plekwerker


Deze eerste versie van de Brusselse broedplekken is stilaan afgerond, maar toch is het eindpunt nog lang niet in zicht. Als ik één ding onthoud van het eindrapport van Architecture Workroom Brussels, is het dat het niet bij deze 12 broedplekken mag blijven. Daarom formuleerde de organisatie een reeks interessante aanbevelingen waar huidige en toekomstige beleidsmakers mee aan de slag kunnen – opdat de filosofie van de broedplekken wordt voortgezet in nieuwe infrastructuurprojecten in de stad. Elk project dat dit wil, kan in grote of kleine mate een broedplek zijn, maar om dat te kunnen realiseren is er nog werk aan de winkel. In ons richtlijnenkader van het Vlaams Brusselfonds hebben we de mogelijkheid gecreëerd om ook vandaag nog een aanvraag in te dienen om een nieuwe broedplek te creëren. Na het lanceren van de oproep blijven organisaties de kans krijgen om met steun van het Vlaams Brusselfonds in te zetten om intersectorale samenwerkingen in gedeelde infrastructuur.


Eén aanbeveling van AWB is bijzonder interessant, omdat ze duidelijk de link legt tussen de bakstenen en de mensen op het terrein: het introduceren van ondersteunende broedplek-rollen zoals een plekwerker. Dat is iemand die zowel instaat voor de belangen van de gedeelde infrastructuur als voor de band tussen de verschillende organisaties die op dezelfde plek gehuisvest zijn. Zo’n plekwerker kan ook actief verbinding zoeken met de dynamieken en andere organisaties of mensen uit de wijk.



Ik kijk uit naar wat de toekomst brengt voor deze 12 broedplekken en voor de vele andere organisaties die hun voorbeeld hopelijk zullen volgen. Dankjewel aan alle partners die zo enthousiast hun schouders onder dit ambitieuze project hebben gezet. In Brussel is meer dan ooit bewezen dat 1 plus 1 gelijk staat aan veel meer dan 2.


Lees hier de aanbevelingen van AWB om in de toekomst nog broedplekken uit de grond te stampen in Brussel.


Bekijk hier de foto's van het slotmoment in Broedplek Track:



Comments


bottom of page