top of page
Zoeken

Feestelijke uitreiking van de Mediawijs Awards 2022

Gisterenavond reikte het Vlaams Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid voor de zevende keer de Mediawijs Awards uit. Ze zetten zes organisaties uit Vlaanderen en Brussel in de bloemetjes die actief, bewust, kritisch én creatief omgaan met media en ict. Op die manier willen ze mediawijze initiatieven meer erkenning en zichtbaarheid geven.


Een recordaantal van 35 projecten, onder de vorm van onderzoek, lesactiviteiten, educatieve pakketten, campagnes, video's ... die een aspect van mediawijsheid in de kijker zetten, dienden hun dossier in. Uitzonderlijk was er een ex aequo in de categorie inclusie. De onafhankelijke jury koos dus niet vijf, maar zes winnaars.

De jury hield rekening met:

  • De mediawijze inhoud van het project

  • De maatschappelijke impact

  • De duurzaamheid

  • Het vernieuwend gehalte

  • Aandacht voor digitale inclusie

De uitreiking gebeurt dit jaar tijdens het jubileumevent van 10 jaar Mediawijs. Minister van Media Benjamin Dalle benadrukte tijdens het evenement nogmaals het belang van mediawijsheid: “De digitalisering van de samenleving gebeurt aan een razend tempo. Mediawijsheid en digitale geletterdheid zijn daarom vandaag actueler dan ooit tevoren. Als minister van Media probeer ik dit thema zeer hoog op de agenda te zetten en voldoende middelen uit te trekken, maar uiteindelijk zijn het de organisaties op het terrein die het effectief moeten doen. Ik ben dan ook zeer blij om te zien welke mooie initiatieven ook dit jaar weer het licht zagen. Wat deze organisaties in de praktijk brengen, maakt wel degelijk een verschil. Elk van hen is dan ook een verdiende winnaar van de Mediawijs Award.”

De zes winnaars, in vijf categorieën:


  1. De Mediawijs Award Inclusie ging naar twee projecten dit jaar.. Dig in! Digitale oefenkansen en ondersteuning voor gezinnen van Onderwijscentrum Gent werkt aan een sterk ondersteuningsnetwerk voor gezinnen vanuit een digitaal partnerschap school-gezin, met extra aandacht voor gezinnen in een kwetsbare situatie. Outreach Digipunt van SAAMO West-Vlaanderen zet in op outreachend werken: met hun computer en hotspot gaan ze naar mensen toe en beantwoorden ze hun digitale vragen.

  2. Met Iedereen Digihelper wint District09 de award Impact. Zij coachen organisaties en diensten om inzicht te krijgen in digitale inclusie en hun doelgroepen digitaal sterker te maken.

  3. In de categorie Innovatie gaat Comon, een samenwerkingsverband van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en bibliotheek De Krook met de trofee lopen. Zij willen Gentenaars nog (media)wijzer maken door te luisteren naar hun noden, samen de mogelijkheden te exploreren en technologische oplossingen op mensenmaat te bedenken én uit te testen.

  4. Voor Meest Mediawijze Inhoud mocht JEF Jeugdfilm de award in ontvangst nemen, met hun project Toekomstmakers. Dit is een filmwijs traject voor leerlingen én leerkrachten die hen onderdompelt in het thema actief burgerschap en media.

  5. Dit jaar was er voor het eerst ook een award Inspiratie, die een lokaal of kleiner project in de bloemetjes zet, dat op minder grote schaal toch een mooi resultaat teweeg bracht. Die was voor het Let’s Other Talk van Tumult. Hiermee willen ze jongeren met verschillende achtergronden bereiken en betrekken in het migratiedebat en hen inspireren om zelf een plek in dit debat in te nemen, door te experimenteren met verschillende sociale media platformen.


Over Mediawijs

Mediawijs is het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid van de Vlaamse overheid en imec vzw. Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om actief, creatief, kritisch en bewust digitale technologie en media te gebruiken en begrijpen om deel te nemen aan onze maatschappij. Een team van 18 mensen werkt vanuit hartje Brussel samen met experten over thema’s zoals cyberpesten, gaming, online veiligheid … leidt leerkrachten op en geeft ouders en kinderen tips om bewuster om te gaan met media.

Opmerkingen


bottom of page