top of page
Zoeken

Lancering nieuwe subsidielijn voor podcasts

Bijgewerkt op: 2 feb. 2023

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) zal vanaf dit jaar ook subsidies toekennen voor de ontwikkeling en productie van podcasts. Dat maakte Vlaams minister van Media Benjamin Dalle zonet bekend tijdens het Grote Vlaamse Podcastdebat op de eerste editie van het DS Podcastfestival in Oostende. Dit jaar is voor 250.000 euro aan middelen voor podcasts voorzien binnen het VAF/Mediafonds, vanaf 2023 wordt dat 340.000 euro.


“Audiocreaties zijn de laatste jaren aan een stevige opmars bezig”, aldus Vlaams minister van Media Benjamin Dalle bij de aankondiging van de nieuwe subsidielijn. “De podcastsector wordt stilaan volwassen en is een belangrijke artistieke sector geworden. Met deze ondersteuning voor podcasts geven we zuurstof aan deze bloeiende sector.”

“Podcasts zijn hip”, voegt directeur-intendant van het VAF Koen Van Bockstal daaraan toe. “Momenteel luistert reeds één Vlaming op vier minstens één keer per maand naar een podcast en het gaat hard vooruit. Het VAF is verheugd dat we vanaf dit jaar ook deze nieuwe ontwikkeling in het audiovisuele landschap zullen kunnen ondersteunen. En omdat het VAF en deze opkomende sector elkaar nog beter moeten leren kennen, zullen we dit ook als een pilootproject benaderen.”

Het VAF hanteert als definitie voor te ondersteunen podcasts: autonoom exploiteerbare, verhalende audiocreaties – zowel fictie als non-fictie – met een langetermijnwaarde, in één of meerdere afleveringen en waarvan de eerste exploitatie ‘on demand’ is.

Er worden twee types steun voor podcasts voorzien: ontwikkelingssteun, bedoeld om het idee voor een podcast uit te werken (research, scenario, haalbaarheid, casting, coproductie en financiering enz.) en productiesteun, bestemd voor de cofinanciering van de productie (preproductie, postproductie en promotie inbegrepen). Voorlopig zijn er geen maximumbedragen vastgelegd, al wordt van de aanvrager wel verwacht dat hij naast de VAF-steun ook andere financieringsbronnen zoekt. Voor productiesteun kan het VAF tot maximaal 50% van het budget financieren.

Het jaarbudget voor podcasts voor 2022 is 250.000 euro. Daar worden twee aanvraagrondes mee georganiseerd. Het VAF wil meerdere en heel verschillende projecten kansen geven. Creaties die productiesteun van het VAF/Mediafonds ontvangen moeten ook kosteloos 'on demand' aangeboden worden aan de Vlaamse luisteraar.

De eerste deadline voor steun voor podcasts in 2022 valt op 12 mei (beslissing op 5 juli), de tweede en laatste deadline valt op 6 september (beslissing op 8 november). De praktische details, voorwaarden en het uitgebreide reglement voor de subsidie voor podcasts zijn te vinden op onze website.


Comments


bottom of page