top of page
Zoeken

Mediaspelers helpen mee in strijd tegen Corona

Bijgewerkt op: 7 apr. 2020

Door de Coronacrisis zitten heel wat mensen thuis, met hun kinderen, of helemaal alleen. Om de Vlamingen en Brusselaars zo goed mogelijk bij te staan in deze moeilijke periode, passen heel wat mediaspelers hun programmatie aan. Zo kunnen de kijkers genieten van extra informatie en entertainment. Ook speciale warme acties en programma's worden opgezet om de kijkers en luisteraars een hart onder de riem te steken. Maar ook enkele kranten maken al hun artikels rond corona beschikbaar voor iedereen.


Het zijn bizarre weken voor ons. Wie kan thuiswerken, moet dat. En wie dat niet kan, moet extra maatregelen nemen. Niet simpel. En hoe pakken journalisten en programmamakers dat aan? VRT-journalist Riadh Bahri, de HLN-redactie en Klara-presentator Bart Stouten nemen ons mee voor een kijkje achter de schermen:

Hieronder vind je een overzicht van wat elke mediaspeler de komende dagen en weken doet om het voor jou aangenamer te maken:


Televisie


Eén

Eén voor allen: Stuur een boodschap naar wie je moet missen. Net nu we elkaar hard nodig hebben, moeten veel mensen elkaar missen. Eén geeft de Vlaming daarom de kans om via televisie een boodschap door te geven aan familie, vrienden of collega’s. Op een.be kan iedereen een persoonlijke boodschap insturen gericht aan de mensen die zij moeten missen.


Extra aanbod kunst- en cultuurprogramma's: Vanaf maandag 30 maart brengt VRT NU een zorgvuldige keuze van kunst- en cultuurprogramma’s. In deze coronaperiode zet de VRT dan ook volop in op een extra educatief aanbod, op vraag van het kunstonderwijs. Zo is er het literaire reisprogramma Paper trails en een selectie van de sterkste afleveringen van Iets met boeken, van het taalprogramma Man over woord en van Goudvis, dat topkunstenaars portretteert. Uitschieter in het aanbod is de reeks Enkele klassiekers van Jef Cornelis, een samenwerking tussen de VRT en ARGOS, centrum voor audiovisuele kunsten in Brussel. Meer weten?


Dagelijkse Kost met onbemande camera's: Vanaf volgende week komen er nieuwe afleveringen van "Dagelijkse Kost" op Eén. De ploeg maakt de afleveringen van het kookprogramma met Jeroen Meus met onbemande camera's. "Zo kunnen er op een veilige en verantwoorde manier nieuwe afleveringen worden gemaakt, die dichter inspelen op de actualiteit", meldt de VRT.


Nergens beter dan Thuis-Facebookkader: Eén maakte een Facebookkader dat iedereen op zijn profielfoto kan plaatsen. Zo tonen ze aan heel Vlaanderen dat ze de richtlijnen goed opvolgen, en dat het momenteel écht nergens beter dan thuis is.


Facebook watch party voor Thuis: Met z’n allen samen naar Thuis kijken? Dat kan! Volg de aflevering samen met je vrienden en familie in een watch party op de Facebook-pagina van Thuis. Afspraak op weekdagen rond 20.20u.


Pano: Cordon rond corona. Het team van Pano kreeg de unieke kans om achter de schermen te draaien van het UZ Gent. Het ziekenhuis is klaar voor een mogelijke overrompeling aan corona-patiënten. Woensdag om 21u25 op Eén.


Met Start to Kamp Waes kunnen we met z’n allen beginnen sporten op een leuke manier. Het trainingsschema stoomt je op acht weken tijd fit op een laagdrempelige manier. Het schema is ideaal voor wie nog niet of weinig sport. Wie Start to Kamp Waes in januari nog niet volgde – of het gewoon nog eens opnieuw wil doen om zich in deze weken fit te houden – kan alle video’s op één.be vinden.


Canvas


Canvas blijft de kijkers uitgebreid duiden en informeren via Terzake en De afspraak. Op de overkoepelende pagina van VRT NU kunnen de kijkers ook heel wat extra materiaal vinden.


Nachtwacht vervalt op zaterdag 21/03, 28/03 en 4/04. Deze uitzendingen worden uitgesteld naar een later bepalen tijdstip. De film die na Nachtwacht gepland stond, gaat naar een vroeger startuur.


Extra Time Koers op 25/03 t.e.m. 08/04 wordt vervangen door Earth’s Great Rivers.


Sporza


Samen met wetenschappers, artsen en Sport Vlaanderen roept Sporza onder het motto “Blijf sporten” op om ook nu te sporten, te bewegen en vooral fit te blijven. Sporza.be biedt praktische tips, handige video's en artikels aan om binnen en buiten te bewegen en aangenaam te sporten.


VTM

Met ‘Helden van Hier: Corona’ wil VTM NIEUWS als eerbetoon aan de zorgsector tonen hoe de Coronacrisis eraan toegaat door de ogen van hulpverleners en zorgverstrekkers. De opnames van de reeks startten aan de vooravond van de strenge maatregelen die op 12 maart werden aangekondigd door de overheid. Ook viroloog Marc Van Ranst werd gevolgd. De reeks is vanaf maandag 23 maart, om 20u35 te zien bij VTM.


Live-programma 'Blijf in uw kot!' op VTM en Q-Music. Onder het motto ‘Blijf in uw kot, en laat van je horen’ zal het programma van 9u tot 12u live-televisie brengen op corona-wijze: vanuit ‘een kot’, met onbemande camera’s, maar in connectie met heel veel mensen thuis. Elke dag zullen een VTM-schermgezicht en een Qmusic-dj - op veilige afstand van elkaar - afwisselen om het programma te presenteren.


VTM zet sowieso in op een sterke dagprogrammering doorheen de week waarin de kijker een aantal klassiekers als FamilieWittekerke en Aspe nog eens terug kan zien.


Ketnet


Ketnet verandert de komende weken in #kotnet. Ook de Ketnet-wrappers blijven binnen in hun 'kot' en proberen er samen met de Ketnetters thuis het beste van te maken. Ze zorgen elke dag voor leuke filmpjes vanuit hun eigen kot, er komen quizjes, challenges, ochtendgymnastiek, interactieve uitdagingen, … en ze kijken mee naar alle extra educatieve content die Ketnet aanbiedt. Zo verspreidt ook Ketnet de boodschap van verbondenheid, solidariteit en connectiviteit.


 • 8.30 uur: elke weekochtend wordt Ketnet om 8.30 uur Ketnet Cinema en kunnen de kinderen genieten van een mooie, spannende of grappige film.

 • 13.30 uur: elke weekdag Ketnet-tekenfilmreeksen, met nieuwe reeksen zoals Mighty Mike.

 • Vanaf 16.30 uur: de Ketnet-avonden blijven hetzelfde met Ketnet MusicalHoodieKarrewietNachtwachtBuck en Ghost Rockers.


Ketnet Junior: Ook aan de kleuters die thuiszitten – en vooral aan hun ouders – is er gedacht. Zij kunnen elke ochtend van 6.00 tot 7.30 uur op het Ketnet-kanaal terecht voor de leukste Ketnet Junior-programma’s zoals Tik TakBumbaVos en HaasRidder Muis en Kaatje.


Van dancetutorials van #LikeMe en bokstutorials van Campus 12 tot Mijn sport is top en Mijn dans is top. Heel wat programma’s en video’s bieden inspiratie voor de kinderen om hen aan te zetten tot sporten.


VTM Kids


Bij VTM KIDS kunnen de kleinsten terecht voor de avonturen van Maya de Bij, Brandweerman Sam, Thomas de Trein, Wakandy, Hallo K3 en K3 Roller Disco.

Doorheen de week heeft ook VTM een mooi kidsaanbod voor de kinderen die noodgedwongen thuis moeten blijven van school met in het ochtendblok o.a. Kabouter Plop, Pokémon, Baba Yega Ontdekt en de Helden van De Buurtpolitie Extra.


VIER


VIER zorgt met #Corona2020 voor een nieuwe dagelijkse afspraak die meteen na Huizenjagers, om 20u20, zal worden uitgezonden. Het nieuwe actuamagazine wil de Vlamingen in deze Coronacrisis een hart onder de riem steken. De gevolgen van het Coronavirus treffen elke Vlaming. Maar er is ook ontzettend veel solidariteit. Met #Corona2020 focust VIER op de warme kanten van de crisis en brengt het net die verhalen van hoop en connectiviteit. In #Corona2020 houdt Eric Goens de vinger aan de Coronapols, met een lach en een traan, maar met de nadruk op een glimlach.


Op https://www.vier.be/#lockdown wordt er sinds de corona-crisis dagelijks heel wat extra #lockdown-content gemaakt, dagelijks onder meer:

 • Kat Kerkhofs (Kats homeparty)

 • Wim Oprbrouck (Wim zingt)

 • Erik Van Looy (De Slimste Mens in huis)

 • Jeroom Lockdown


Voor de moeilijk te bereiken jongerendoelgroep heeft SBS nieuwe afleveringen voorzien van WTFock onder wtFOCKdown.


Nieuwe programma’s zoals Topdokters corona en Gert Late Night (twee weken vroeger op antenne).


VIJF


VIJF brengt elke namiddag een aflevering van het allereerste seizoen van Love Island, en in het weekend marathons van Zo Man Zo Vrouw.


Q2


Elke dag comedyreeksen in de vooravond: Marlon, My Wife and Kids, According to Jim, How I Met Your Mother, Life in Pieces, Modern Family, The Big Bang Theory.

Elke avond films, van thrillers tot drama’s. Elke week een nieuwe aflevering van America’s Got Talent: The Champions. Elke maandag een aflevering van het tweede seizoen van Orange is the New Black.


Vitaya


Vitaya zet in op een brede waaier aan genres. Een overzicht met enkele voorbeelden:

 • Reality: Keeping Up With The Kardashians, Hotter Than My Daughter NL, Project Runway, Finest Interiors, Rich House Poor House, Seven Year Switch, Bizarre Eters, Dinner Date, Ik Vertrek en One Born Every Minute

 • Fictie: Sturm Der Liebe, Home and Away en McLeod’s Daughters 

 • Vlaams: Een Frisse Start met vtwonen

 • Films: romantiek en drama


CAZ


CAZ zorgt voor een mix van reeksen en films met onder andere:

 • Iconische klassiekers: The A-Team en Magnum

 • Dramaseries: Vikings, Bates Motel, Chicago Fire en The Last Kingdom

 • Misdaad: The Assassination of Gianne Versace: American Crime Story

 • Komische reeksen: Married With Children en The Graham Norton Show

 • Science fiction: Falling Water

 • Actie: Relic Hunter

 • Films als Gothika, The Truman Show, Hannibal, Psycho en Wild Things: Foursome


Regionale televisie


De regionale omroepen RTV, Focus WTV, AVS, ROBtv, TVO, TVL, ATV, Ring TV en Bruzz bundelen alle leuke, positieve en hartverwarmende initiatieven, acties en verhalen van hun kijkers. De kijkers kunnen bij enkele regionale omroepen ook boodschappen insturen om de groetjes te doen aan iemand die je mist of dankbaar bent.


Radio


Radio 2


Samen met Radio 2 kunnen luisteraars toch nog genieten van een miniconcert van hun favoriete Vlaamse artiest. Verschillende Vlaamse artiesten geven elk weekend een uniek Beste Buren-concert in hun eigen huiskamer. Ga om 14u30 naar de Radio 2-app en geniet mee van nieuwe huiskamerconcerten. Nu al bevestigd voor zaterdag: Bart Kaël, Udo, Riet Muylaert en Yves Segers.


Q-Music

De Ochtend draait nog een uurtje langer verder en speelt jullie favoriete plaatjes van 6u tot 10u. Nadien maken de radioprogramma's plaats voor het splinternieuwe 'Blijf in uw kot', een programma van 10u tot 16u waarin je naar hartenlust verzoekjes kan aanvragen. Maarten en Dorothee zijn nog steeds te horen van 16u tot 19u, en aangezien Vincent dagelijks op VTM te zien is, neemt Joren het over van 19u tot 22u.


MNM


MNM past zijn uitzendschema aan om er maximaal te zijn met informatie en duiding voor de luisteraars. Daarnaast zet MNM extra in op interactie met de luisteraars tijdens de spitsblokken. In het weekend wordt de normale programmatie behouden. DJ Sen De Paepe zal van maandag tot donderdag voor ontspanning zorgen op Twitch tussen 16 en 19u. 


Back to the 90s & Nillies zal ook niet kunnen plaatsvinden op zaterdag 4 april, er wordt gezocht naar een nieuwe datum later dit jaar. De Back to the 90’s en Nillies-week wordt geschrapt.


Als voorbereiding voor de Warmathons maakte MNM een achtdelige podcast die je helpt om je op te warmen voor de Warmathons. DJ Ann Reymen geeft in Boost - De Podcast je samen met een expert tips en tricks over hoe je je hierop het best kan voorbereiden.


Studio Brussel


Tot en met 3 april blijven cafés dicht in België, als maatregel tegen het coronavirus. Daarom heeft Studio Brussel het grootste online café van het land geopend. Elke dag van de week krijg je er dus ook een live concert cadeau. Afspraak om 20:00 in Café Quarantaine.


Naar een concert gaan, je oma bezoeken of iemand een knuffel geven is even uit den boze, maar een plaat kan geen kwaad. Daarom lanceert Studio Brussel een antwoordapparaat waarop je een nummer kan aanvragen om iemand te bedanken, een hart onder de riem te steken, of gewoon even van je te laten horen.


Bij Linde: in tijden van corona blijft ook Linde Merckpoel in haar kot. Van daaruit maakt ze video's samen met iedereen die (vanop afstand!) wil en kan helpen.


Radio 1


In deze onzekere Corona-tijden wil Radio 1 snel en correct informeren, zorgen voor houvast met vertrouwde stemmen, bezorgdheid delen, hoop bieden en positieve acties versterken. Naast de vertrouwde programma's biedt Radio 1 nog een aantal extra's aan. Onder meer: een comeback van De toestand is hopeloos maar niet ernstig, de latenightspecial Zandman, het nieuwe programma We zullen doorgaan rond hoopvolle initiatieven, en Quaran-tune, een cocreatieve muziekrubriek. Voor concertliefhebbers die nu gedwongen thuis moeten blijven, zijn er ook de Blijf-in-uw-kot-sessies van Radio 1.


Joe


Ook Joe klinkt tijdelijk een beetje anders.


Weekdagen

 • 6u - 9u: Sven & Anke

 • 9u - 12u: Sven Ornelis

 • 12u - 16u: Kenneth Stevens

 • 16u - 18u: Raf & Rani

 • 18u - 22u: Bart-Jan Depraetere

Weekend

 • 7u - 12u: Sven Ornelis

 • 12u - 16u: Evi Geysels

 • 16u - 20u: Jan Bosman

 • 20u - 00u: Joe Funk non stop / Joe Easy met Kris


NRJ


NRJ wil de hulpverleners, vuilnisophalers, postbedelers en mensen uit andere broodnodige sectoren een muzikaal applaus bezorgen. Luisteraars die iemand graag een hart onder de riem willen steken, kunnen dat met een hit.


Nostalgie


Ben je jarig in maart of april? Een groot verjaardagsfeest zit er niet echt in momenteel. En uitgaan of familie op bezoek kan ook niet... Daarom zorgen Evy & Kevin tijdens Joyride elke avond voor een exclusief verjaardagsfeest op de radio. 


Klara


Pompidou op Klara wordt Pompitoe: de cultuursector sluit noodgedwongen de deuren. Geen gasten daarom in de studio, interviews gebeuren dankzij de technologie vanop afstand.


TOPradio


Vanaf 23/03 hoor je op TOPradio even geen Early Birds tussen 4u en 6u. TOPstart is dagelijks van 7u tot 10u met Geert.


De andere presentatoren zullen alleen in de studio presenteren en de nodige hygiënevoorschriften volgen. Er zijn géén live gasten meer in de studio aanwezig en de sociale afstand wordt behouden.


Stadsradio Vlaanderen


De presentatoren van Stadsradio Vlaanderen maken radio vanuit hun eigen 'thuisstudio'.

Luisteraars die iemand willen bedanken of een verzoeknummertje hebben, kunnen nog steeds bij hen terecht! De verzoekjes worden gedraaid tussen 12u en 14u bij Guy Van Antwerpen en tussen 15u en 19u bij Geert Bollé.


Kranten


Alle Vlaamse kranten bieden in deze uitzonderlijke tijden een groot deel van hun berichtgeving over het coronavirus gratis aan voor iedereen. Dan gaat het vaak om de liveblog, dagelijkse updates, Q&A en Coronadossiers.


Extra


Netflix reduceert last op internet met 25 procent


"We hebben samengewerkt met Europees commissaris Breton, nationale regelgevers en regeringen om de belasting van Netflix op internet met 25% te verminderen. Dit was een cruciale stap en we hebben deze standaard sindsdien wereldwijd uitgerold", aldus Netflix.


Daarnaast heeft Netflix ook een fonds van 100 miljoen dollar gecreëerd om op korte termijn noodhulp te bieden aan de vele duizenden actieve werknemers en freelancers die rechtstreeks zijn getroffen door de sluiting van producties over de hele wereld.Gratis advertentieruimte voor lokale handelaars


Mediahuis, IPM, Pebble Media en Skynet geven onder "Samen Impact" gratis banners weg aan lokale handelaars. Dit initiatief ondersteunt lokale handelszaken, die door de coronacrisis hard getroffen zijn, met marketing- en communicatiemiddelen. Want ook in tijden van crisis blijft het belangrijk om te communiceren met je klanten.


Met “Samen Impact” en het gratis ter beschikking stellen van miljoenen banners, willen de regies de lokale handelaar helpen in de communicatie over zijn webshop, zijn thuislevering service en andere initiatieven die hij plots op poten heeft gezet. Lokale handelaars kunnen hun banner uploaden via het platform samenimpact.mediahuis.be.


Sociaal adverteren


Met het nieuwe Xtra Social kunnen adverteerders hun social media post simpelweg doorposten op de mobiele nieuwssites van DPG Media. Xtra Social is een vorm van social advertising waarbij een bestaande social media post doorgeplaatst wordt in een vertrouwde en gecontroleerde redactionele omgeving.


Zo kan je kiezen voor de omgeving van HLN, 7sur7 of De Morgen. Met een simpele druk op de knop kunnen adverteerders nu hun bestaande social media content vanop Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn of Pinterest doorposten op de digitale platformen van DPG Media.

Comments


bottom of page