top of page
Zoeken

Meer en meer Vlamingen luisteren naar digitale radio

Bijgewerkt op: 13 nov. 2019

In Vlaanderen wordt er steeds meer digitaal naar de radio geluisterd. Vooral DAB+, waarbij radio in digitale geluidskwaliteit via de ether wordt verspreid, wint aan populariteit. Het aantal luisteraars dat via DAB+ naar de radio luistert, is zelfs verdriedubbeld tegenover vorig jaar: van 3 procent naar 9 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid. “Dit bewijst meer dan ooit dat DAB+ de toekomst van radio is", zegt Vlaams minister van Brussel, Media en Jeugd, Benjamin Dalle. "Betere kwaliteit, groter gebruiksgemak, ruimer aanbod en zuiniger qua energie. De Vlaamse regering trekt dan ook resoluut de kaart van DAB+ en ik ben blij dat de volledige sector een succes wil maken van de transitie van FM naar DAB+.”

De digitale radio zit overduidelijk in de lift. Voor 26 procent van de totale radioluistertijd wordt een vorm van digitale radio gebruikt, zoals internet, digitale tv of DAB+. "De radio is springlevend en heeft een hele mooie toekomst", zegt Dalle. "Vlamingen luisteren gemiddeld 3,5 uur per dag naar de radio, dat is ongelooflijk veel. En daarbij blijkt effectief dat digitale radio ook in de lift zit." In 2018 luisterde nog 3 procent van de Vlamingen via DAB+ naar de radio, intussen is dat getal verdrievoudigd naar 9 procent.


Met DAB+ kun je gratis via de ether naar de radio luisteren met digitale geluidskwaliteit. Je kunt ook meer radiozenders ontvangen. Uit het onderzoek blijkt dat er in België ondertussen al ruim 841.000 toestellen verkocht zijn die DAB+ kunnen ontvangen. Meer dan 16 procent van de Vlamingen heeft al een DAB+-toestel en 12 procent wil er een kopen. Ook in de wagen wordt er steeds vaker via DAB+ geluisterd. "In heel veel nieuwe wagens is vandaag al DAB+ beschikbaar", aldus Dalle. "Vanaf het einde van volgend jaar zal het ook verplicht zijn voor de constructeurs."


Benjamin Dalle is tevreden dat niet alleen de kennis over DAB+, maar ook luisteren via DAB+ en het aantal toestellen zo snel gegroeid is. "De mediawereld is in volle transitie. Ook internationaal willen we die boot niet missen. Ikzelf zal dan ook zowel inhoudelijk als financieel dit project blijven ondersteunen door mijn volle medewerking binnen de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen verder te zetten."


Maandag 4 november start de Week van de Digitale Radio. Tijdens deze week promoten de zenders de kwaliteit en voordelen van DAB+.


Herbeluister het interview met Benjamin Dalle bij Radio 1 hier: https://radio1.be/dab-luisteren-verdrievoudigd-op-1-jaar-tijd


📷Commentaires


bottom of page