top of page
Zoeken

Nieuw project maakt schatten uit de media-archieven toegankelijker

Meemoo, het Vlaams Instituut voor het Archief, lanceert het project Hermes, bedoeld om het hergebruik van mediacontent uit het (recente) verleden te stimuleren. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle investeert 2.350.000 euro in dit project.

De productie van audiovisueel materiaal is met de opmars van de digitalisering enorm toegenomen. Er worden constant video's, vlogs en podcasts gepubliceerd op nieuwe kanalen. Als we naar materiaal uit het iets verdere verleden willen kijken, wordt het plotseling een stuk moeilijker. Series of films blijven enkel via streamingplatformen toegankelijk wanneer ze commercieel interessant zijn en de inspanning om nieuwe rechtenafspraken te maken voor de distributie ervan dus financieel de moeite waard is.

Veel ander materiaal blijft onzichtbaar, waardoor we een bijzonder beperkt beeld krijgen van het audiovisuele verleden van Vlaanderen: veel schatten uit onze archieven blijven in hoofdzaak begraven.


Met het project ‘Hermes’ wil het Vlaams instituut voor het archief, meemoo vzw, het hergebruik van Vlaamse mediacontent uit het (recente) verleden stimuleren door volop in te zetten op de ontsluiting van die content.


De vzw wil dat doen door in te zetten op drie sporen:

  • een selectie aan materiaal publiek ontsluiten door rechtenvrij materiaal te identificeren en afspraken te maken met rechthebbenden;

  • de opstart van een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar uitwisselplatform voor audiovisueel archiefmateriaal voor professioneel gebruik;      

  • een flexibel raamwerk voor AI-diensten. Dit omvat het vergroten van de betrouwbaarheid van automatisch gegenereerde metadata om de doorzoekbaarheid en herbruikbaarheid van archiefmateriaal te verbeteren, en het ombouwen van de bestaande architectuur tot een generiek raamwerk waarin meerdere AI-technieken geïntegreerd kunnen worden.


Met dit project wil meemoo het rijkgevulde media-archief meer vindbaar, zichtbaar en toegankelijk maken, zeker voor de jongere generaties.


Vlaams minister van Media Benjamin Dalle: “Met het Hermes-project brengt meemoo onze mediageschiedenis dichter bij professionals en het brede publiek. In het vluchtige medialandschap van vandaag is het belangrijk om het archiefmateriaal te valoriseren. De archieven van meemoo bevatten ontelbare uren aan audiovisueel materiaal, en elke dag opnieuw komen er beeld- en klankmomenten bij die over enkele jaren misschien wel uitgroeien tot belangrijke momenten uit de geschiedenis. Daarom is het belangrijk om dit rijkgevulde archief zo toegankelijk mogelijk te maken voor een breed publiek, maar ook beter inzetbaar voor professionele gebruikers. Met behulp van artificiële intelligentie wordt het ook makkelijker om je weg te vinden in de enorme hoeveelheid aan archiefmateriaal.”  

  

Nico Verplancke, Algemeen Directeur van meemoo: “Met het ontsluiten van meer materiaal naar een brede groep aan gebruikers en de inzet van artificiële intelligentie om de doorzoekbaarheid van archieven te vergroten willen we bij meemoo, in samenwerking met onze partners, de maatschappelijke valorisatie van archiefmateriaal vergroten. Wij zijn dan ook bijzonder blij met het Hermes project en de steun die we van Minister Dalle en de Vlaamse Regering krijgen.”

Comments


bottom of page