top of page
Zoeken

Nieuws in de Klas focust op desinformatie

Kritisch omgaan met wat je ziet, leest en hoort online is cruciaal in tijden van desinformatie. Daarom lanceert Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor digitale en mediawijsheid, tijdens de jaarlijkse studiedag in Brussel op 13 oktober, een nieuwe editie van Nieuws in de Klas. Er is extra aandacht om jongeren actief, kritisch en creatief met nieuws, betrouwbare bronnen en meningen aan de slag te laten gaan. Vlaams minister van Jeugd en Media, Benjamin Dalle: "We gaan er te vaak van uit dat kinderen en jongeren automatisch mee zijn met nieuwe technologie en hoe ze te interpreteren. Dat klopt echter niet. Nieuws in de Klas leert kinderen en jongeren online weerbaar(der) maken en hen kritisch te doen omgaan met online informatie."



Nieuws-groeilijn


Om kinderen en jongeren online weerbaarder te maken, moet doelgericht gewerkt worden aan nieuws- en informatievaardigheden. Daarom ontwikkelde Mediawijs een groeilijn. Deze toont hoe je op elke leeftijd anders en toch doelgericht aan deze thema’s kan werken. Want, kinderen en jongeren groeien op met nieuws, maar gaan daar op elke leeftijd verschillend mee om. In de lagere school hebben kinderen nog geen notie van wat (des)informatie is, maar op een speelse manier kunnen ze wel al kennismaken met begrippen als ‘waarheid’, ‘feit’ en ‘leugen’. Vanaf de eerste graad kan je hen inzicht geven in wat nieuws is en hoe nieuws gemaakt wordt. In de tweede graad leren ze wat betrouwbare bronnen en informatie zijn en wat net niet. Kritisch omgaan met die informatie en hierover een mening leren ontwikkelen en uiten volgt in de derde en laatste graad.


Nieuw materiaal


Ter ondersteuning van deze nieuws-groeilijn ontwikkelde Mediawijs met Mediaraven, StampMedia en HUJO drie nieuwe kant-en-klare lespakketten voor het secundair onderwijs: Nieuwsmakers, Feitencheckers en Opiniemakers. De focus ligt op het actief omgaan met nieuws, (des)informatie en meningen. Het nieuwe materiaal werd ontwikkeld met extra middelen van minister van Media, Benjamin Dalle: “In elke graad moet gewerkt worden aan kritische vaardigheden zoals omgaan met nieuws en desinformatie. Door jongeren actief zelf nieuws te laten maken, leren ze factchecken en hun eigen opinie te vormen. Op die manier maken we hen weerbaar voor de stroom van informatie die digitaal om hen afkomt.”



Naast de nieuwe educatieve lespakketten voor het secundair onderwijs, lanceert Nieuws in de Klas naar jaarlijkse gewoonte opnieuw papieren en digitale pakketten. Op de website van Nieuws in de Klas kunnen leerkrachten ook terecht voor themadossiers en nog extra educatief materiaal om het hele schooljaar lang te werken rond nieuws en actua in de klas.


Nieuws in de Klas is een initiatief van Mediawijs, Vlaamse Nieuwsmedia, WE MEDIA, Media.21, VRTNWS en meemoo met steun van de Vlaamse Overheid. Nieuws in de Klas is al aan zijn 20ste editie toe en de vraag blijft elk jaar groot. Vorig schooljaar bereikte Nieuws in de Klas zo’n 4.100 klassen uit het lager en secundair onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Leerkrachten kunnen vanaf 14 oktober 2022 aan de slag met het uitgebreide aanbod van Nieuws in de Klas en een aanvraag indienen voor papieren en digitale kranten en magazines via nieuwsindeklas.be.


Comments


bottom of page