top of page
Zoeken

Oplossing in de maak voor Facebookcampagne Vlaamse hulplijn 1712

Facebook werkt aan een oplossing voor de reclamecampagne van de Vlaamse hulplijn 1712. Eerder deze week klaagde de social profitorganisatie aan dat hun advertenties niet werden goedgekeurd. Dat antwoordt Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle op een parlementaire vraag van Katrien Schryvers. De minister nam contact met Facebook en er is nu een oplossing in de maak.

De Vlaamse hulplijn 1712 trok deze week aan de alarmbel. Aanleiding is de weigering van social mediaplatform Facebook om bepaalde advertenties te verspreiden. De hulplijn klaagt aan dat het bijzonder moeilijk is om als social profitorganisatie in contact te treden met het Amerikaanse bedrijf. Verschillende andere organisaties zoals CAW, Sensoa en het expertisecentrum voor seksuele gezondheid hebben dezelfde ervaring met het platform.


Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle, nam contact met Facebook om de problematiek aan te kaarten. Facebook heeft ondertussen bevestigd het nodige te willen doen om de campagne alsnog te verspreiden en nam contact met 1712. “Voor organisaties is het niet altijd duidelijk welke procedure ze moeten doorlopen,” aldus Dalle. “Ze vragen vooral meer transparantie over het proces en willen meer gebruiksvriendelijkheid. Het zou jammer zijn dat social profitorganisaties geen gebruik kunnen maken van het social mediaplatform om hun boodschap te verspreiden.”


Nu vrijdag volgt er een overleg tussen Minister Dalle en Facebook. “We willen met Facebook graag overleggen om een structurele oplossing te vinden voor deze problematiek. Ik ben ervan overtuigd dat we in Vlaanderen niet de enige zijn die hiermee worden geconfronteerd. Het zou goed zijn mocht Facebook werk maken van een meer gebruikersvriendelijke procedure. Ook een contactpersoon zou handig zijn. Als Vlaamse overheid willen we hierin alvast partner zijn” aldus nog Dalle.


Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers is tevreden met de actie van de minister. "Er is destijds vaak de opmerking geweest ten aanzien van Facebook en andere sociale media dat ze te laat optraden tegen geweld. Dit is natuurlijk een neveneffect van het feit dat ze daar nu sneller tegen optreden. ," aldus Schryvers. "Geweld, misbruik of kindermishandeling moeten we op alle mogelijke manieren bestrijden. Een hulplijn als 1712 is daarbij natuurlijk een belangrijk middel. Maar dan is het natuurlijk ook essentieel dat ze goed bekend en goed toegankelijk is. Het zou erg zijn als jonge generaties niet bereikt zouden kunnen worden door het feit dat er niet geadverteerd kan worden op sociale media. Daarom wil ik u vragen om er blijvend op in te zetten, zodat die organisaties met maatschappelijke doelstellingen toegang daartoe kunnen blijven hebben."

Comments


bottom of page