top of page
Zoeken

"De coronacrisis wordt in sommige landen misbruikt om persvrijheid te beknotten"

Bijgewerkt op: 6 mei 2020

Afgelopen zondag was het Press Freedom Day en hield Vlaams minister Benjamin Dalle een boeiend (virtueel) gesprek met Peter Spiegel, de hoofdredacteur van de Financial Times in Washington. "Trump misbruikt zijn persconferenties over Corona om politieke statements te maken en de wetenschap in twijfel te trekken, dat is gevaarlijk," aldus Spiegel.


Wie is Peter Spiegel?


Peter Spiegel is hoofdredacteur van de Financial Times in de Verenigde Staten en houdt toezicht op de redactionele activiteiten in de Verenigde Staten vanuit het regionale hoofdkantoor in New York. Spiegel nam de functie in april 2019 aan nadat hij drie jaar als nieuwsredacteur in Londen had doorgebracht, waar hij toezicht hield op de dagelijkse nieuwsuitvoering van de FT, zowel in gedrukte vorm als online. Voordien werkte en woonde Spiegel 6 jaar lang in Brussel als verslaggever van de EU en de eurozone.


Maandag 4 mei hielden Peter Spiegel en Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media een online gesprek over persvrijheid in tijden van corona.


Herbekijk het volledige gesprek hier:


Spiegel kan, door zijn jarenlange ervaring in Brussel en de VS, een goede vergelijking maken tussen beide regio's wat betreft journalistiek en persvrijheid. "Ik merk dat de Belgische journalistiek echt inzet op feiten tijdens de crisis," aldus Spiegel. "In België heb je twee nationale omroepen (VRT en RTBF), zij zetten een journalistieke standaard en houden die hoog. Dat is een enorm gemis in de VS. Als ik de persconferenties vergelijk tussen Europese leiders zoals Merkel en President Trump, zie ik enorme verschillen. Waar jullie luisteren naar de wetenschap en naar advies gebruikt Trump zijn 'daily briefings' om politieke statements te maken en wetenschappers tegen te spreken. Dat is erg gevaarlijk."


Spiegel waarschuwt ook dat andere autoritaire leiders de crisis aangrijpen om hun agenda door te drukken: "Je merkt dat bijvoorbeeld bij Orban en in Polen. Landen waar de persvrijheid sowieso al op een laag pitje staat", aldus Spiegel. "Die landen zijn nu, door de acties en uitlatingen van Trump, minder geremd om zelf ook zo te handelen."


Debat gezondheidszorg


In tijden van corona merkt de US managing editor van de Financial Times dat de publieke opinie rond de gezondheidszorg in de VS wel eens (licht) kan omkeren. "Er zijn mensen in dit land die ernstig ziek zijn, maar zich niet willen laten testen omdat ze zich dat niet kunnen veroorloven," zegt Spiegel. "Je merkt dat de mensen hier ermee bezig zijn: in welke mate moet de overheid meer inmenging hebben in de gezondheidszorg? Ik vermoed dat we na deze crisis het debat hier rond dus zeker kunnen heropenen."

bottom of page