Tijdens de eerste maand van de jeugdwerkzomer werden er slechts bij 24 jeugdactiviteiten (kampen, speelpleinwerkingen, …) coronabesmettingen vastgesteld. Bij driekwart van de gevallen ging het over slechts 1 besmetting per activiteit. Van de ongeveer 13.000 kampen en activiteiten werden er uiteindelijk 33 (preventief) geannuleerd. Dat blijkt uit cijfers van De Ambrassade en het kabinet van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle. De jeugdsector en de minister blikken tevreden terug op de eerste helft van de zomer: “De uitgewerkte protocollen binnen de jeugdsector bewijzen hun nut. Dankzij de enorme verantwoordelijkheidszin van bijna 100.000 leiding, animatoren, en andere vrijwilligers kunnen de jeugdactiviteiten veilig georganiseerd worden. Dit schept het nodige vertrouwen voor de kampen en activiteiten in augustus,” zo klinkt het.
Eind mei werd het licht op groen gezet voor het organiseren van meer dan 26.000 jeugdactiviteiten tijdens de zomermaanden. Daarvoor werden strikte regels uitgewerkt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de activiteiten te laten doorgaan in bubbels van maximum 50 personen. Een kamp kan uit verschillende bubbels bestaan, maar tussen de bubbels wordt er aan bubbel distancing gedaan. Daarnaast is er meer aandacht voor hygiëne, zijn er specifieke deelnamevoorwaarden en werd er een strikte noodprocedure uitgewerkt.
Nu het eerste deel van de jeugdwerkzomer erop zit is het tijd om de balans op te maken. Die is positief. Dankzij het toepassen van de strikte regels bleef het aantal besmettingen tijdens de activiteiten erg beperkt. Bij slechts 24 kamp- of speelpleinwerkingen, jeugdvakanties of andere activiteiten werd er een besmetting vastgesteld. In driekwart van de gevallen ging het slechts over 1 besmetting. Zeer uitzonderlijk waren er meerdere besmettingen binnen de bubbels. In een enkel geval was er sprake van 27 besmettingen. Een besmetting is dus bijzonder uitzonderlijk: bij slechts 0,2% van de 13.000 kampen of andere jeugdactiviteiten was er een besmetting.
Vanuit de sector komen er erg positieve reacties: “Voor jeugdorganisaties brengen de maatregelen heel wat extra werk met zich mee. Het is bijzonder motiverend dat we vandaag kunnen zeggen dat die maatregelen vruchten afwerpen. Het aantal besmettingen is bijzonder klein, het vele werk van alle vrijwilligers en jeugddienstmedewerkers heeft gerendeerd. Dit schept vertrouwen bij de organisaties en bij de ouders,” aldus Eva Vereecke van De Ambrassade.
Veiligheidsraad
Begin deze week werden de algemene maatregelen omtrent corona door de nationale veiligheidsraad verscherpt. Voor de jeugdwerkregels verandert er echter niets: die kunnen blijven doorgaan onder de huidige jeugdwerkregels en protocollen. Volgens Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, is dit het resultaat van de grote verantwoordelijkheidszin van de vele leiders, organisatoren en monitoren: “Na de moeilijke lock-downperiode zijn de zomerkampen en activiteiten voor duizenden kinderen en jongeren meer dan ooit essentieel. Ik heb de afgelopen weken heel wat kampen bezocht en kon met eigen ogen zien hoe verantwoordelijk onze jongeren en vrijwilligers deze activiteiten organiseren. Met de grootste zorg en engagement. Ze zijn wat mij betreft een echt voorbeeld tijdens deze crisis. De resultaten zijn er en blijven niet onopgemerkt. Zowel vanuit de politiek als de experten is het vertrouwen er dat ook in augustus alles veilig kan worden georganiseerd,” aldus Dalle.
Antwerpen
Nu het aantal besmettingen opnieuw stijgt in heel België en in het bijzonder in de provincie Antwerpen blijft het belangrijk de regels nauwlettend op te volgen. Goede communicatie is nu meer dan ooit noodzakelijk volgens minister Dalle. “Het is heel belangrijk dat de organisaties in nauw contact staan met de lokale besturen over de organisatie van kampen. Zeker voor kampen die worden georganiseerd in Antwerpen, of voor jeugdorganisaties die vanuit Antwerpen ergens anders gaan logeren geldt: contacteer en bespreek jullie komst met de lokale overheid. We willen absoluut vermijden dat kampen onnodig worden geannuleerd. Een goede communicatie en het strikt naleven van de voorschriften (bijvoorbeeld: zoveel mogelijk op de kampsite blijven en het vermijden van externe contacten) moeten dit verhinderen,” aldus nog Dalle.
Comments