top of page
Zoeken

Vier nieuwe onafhankelijke bestuurders voorgedragen voor de raad van bestuur van VRT

Bijgewerkt op: 2 feb. 2023

Vandaag heeft de Vlaamse Regering vier nieuwe, onafhankelijke bestuurders voor de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) voorgedragen. Met deze voordracht kan de hervorming van de Raad van Bestuur van Vlaams minister Dalle, waarbij er minder ‘politieke’ leden zetelen in de Raad, worden uitgevoerd. De mandaten gaan in vanaf 4 juli. “Dit is het sluitstuk van een hele resem hervormingen binnen VRT. Deze professionele expertise binnen het bestuur moet VRT helpen om nog sterker en nog meer wendbaar te zijn voor de toekomst,” aldus Dalle.

Vandaag heeft de Vlaamse Regering de leden van de raad van bestuur van VRT voorgedragen. De nieuwe samenstelling komt er nadat het Vlaams Parlement de hervorming van de raad van bestuur, voorgesteld door Vlaams minister Dalle, in februari heeft goedgekeurd. Die hervorming maakte de weg vrij voor de aanduiding van vier onafhankelijke bestuurders in de raad van bestuur en zorgt dus voor minder politieke vertegenwoordigers.


Voor de aanstelling van de onafhankelijke bestuurders werd beroep gedaan op een externe partner. Daarvoor stelde de uittredende raad van bestuur van VRT Schelstraete Delacourt Associates aan als onafhankelijk en extern benoemingsadviesbureau. Op 4 maart werd een open oproep naar kandidaten gelanceerd, geïnteresseerden konden zich kandidaat stellen tot uiterlijk 29 maart 2022. Er reageerden in totaal 136 kandidaten. Op basis van een screening van de motivatiebrieven, CV’s en eerste toets maakte het bureau een selectie van 24 kandidaten. De kandidaten werden geselecteerd op basis van de criteria die werden vastgelegd in het Mediadecreet. Zo moeten ze aantoonbare deskundigheid hebben inzake het bestuur van een (media)bedrijf of overheidsinstelling en/of hun specifieke deskundigheid in de inhoudelijke materie en het beleidsveld waarin VRT actief is (zijnde media in al zijn aspecten).

Na interviews met de 24 geselecteerde kandidaten werd een shortlist van vier voorkeurskandidaten en vier reservekandidaten overgemaakt aan de Vlaamse Regering. De ministerraad van vandaag heeft dit advies ook gevolgd.


De nieuwe onafhankelijke bestuurders zijn:


Jo Maes, Voorzitter van de raad van bestuur en CEO van Ordina.

Jo Maes studeerde Burgerlijk ingenieur aan de Vrije Universiteit in Brussel. Hij was onder meer actief bij NMBS, Business Architects en Sopra Steria. In 2011 werd hij COO bij Ordina Belux, om vervolgens CEO te worden in 2014. Sinds 2017 is hij Voorzitter van de raad van bestuur.


Joeri Van den Bergh, Co-founder, Partner & Future Consumer Expert bij InSites Consulting

Joeri Van den Bergh, studeerde toegepaste economie aan de VLEKHO (Brussel) en volgde diverse opleidingen aan de Vlerick Business School en London Business School. Hij heeft ruime ervaring als onafhankelijk bestuurder bij onder meer de Ancienne Belgique en Sensoa. Daarnaast geeft hij ook les aan de Vlerick Business School & EHSAL Management School. Hij schreef ook diverse boeken over merken, marketing, jonge generaties, marketing communicatie en trends. Als oprichter en partner van InSites Consulting helpt hij organisaties en bedrijven internationaal om hun merken succesvol door het steeds veranderende businesslandschap te navigeren.


Jacqueline Smit, zelfstandig consultant

Jacqueline Smit is de oprichter van RockportInk en is gespecialiseerd in Executive Strategy Consultancy. Ze heeft een ruime ervaring bij onder meer Microsoft in Nederland, waar ze diverse leidinggevende rollen heeft opgenomen. Daarnaast was de actief als de CEO van de 538 Group in Nederland. Tot deze groep behoren de radiozenders Radio 538, jongerenzender SLAM! FM, SLAM TV en 12 digitale stations. Van 2015 tot 2017 was ze CCO van TMG Media. Jacqueline Smit zetel ook in de Raad van Bestuur van de VAR en is voorzitter van de Raad van Bestuur van Esprix en van de Raad van Bestuur van ReNature Regenerative Agroforestry.


Marleen Nijsten, Directeur Marketing & New Services bij Luminus

Marleen Nijsten studeerde Toegepaste Economie aan de KULeuven en volgde diverse managementopleidingen onder meer bij INSEAD. Ze heeft ruime ervaring in de energiesector: sinds 2015 is ze Directeur Marketing & New services bij Luminus, waar ze verantwoordelijk is voor de bedrijfsstrategie. Daarvoor bekleedde Nijsten verschillende functies binnen de mediasector. Zo was ze van 1999 tot 2006 Bladmanager bij De Tijd en Market researcher bij Concentra Media (1997-1999). Naast haar professionele activiteiten is Marleen Nijsten ook bestuurder bij VZW PAS Genk, een VZW die ouders ondersteunt.


Naast de onafhankelijke bestuurders werden, op voordracht van de diverse fracties in het Vlaams Parlement, ook de overige bestuurders goedgekeurd: Frieda Brepoels, Nico Moyaert, Philippe Beinaerts, Eric Deleu, Rozane De Cock, Dirk Sterckx, Geneviève Lombaerts en Bart Caron


De nieuwe raad van bestuur wordt officieel benoemd op 4 juli.


Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle is tevreden met de vernieuwde Raad van Bestuur: “Voor het eerst komt er onafhankelijke, externe expertise in de bestuurskamer van VRT. Met deze hervorming zetten we opnieuw een grote stap in de verdere professionalisering en transformatie van onze openbare omroep. Ik wens de bestuurders die afscheid nemen graag uitdrukkelijk te bedanken voor hun engagement voor VRT. De nieuwe bestuurders wens ik alle succes toe. Onze mediasector staat voor beslissende tijden, digitalisering en internationalisering zetten bestaande modellen onder druk. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe raad een echt klankbord kan vormen voor VRT-directie en CEO.”


Comments


bottom of page