top of page
Zoeken

Vlaanderen investeert voor het eerst meer dan 1 miljard in Brussel

De Vlaamse overheid heeft in 2019 voor het eerst meer dan 1 miljard euro in Brussel geïnvesteerd, dat meldt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle naar aanleiding van de publicatie van het nieuwe GACB-rapport. “We ronden hiermee een historische kaap,” aldus Dalle. “De stijgende investeringen tonen aan dat de band tussen Vlaanderen en Brussel bijzonder sterk is, niet alleen in woorden maar ook in daden.” In totaal werd er 1.017.953.233 euro geïnvesteerd via de Vlaamse gemeenschap in Brussel. Hiermee wordt de zogenaamde ‘Brusselnorm’ ruim gehaald.Deze week heeft Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, het nieuwe GACB-rapport toegelicht op de Vlaamse Regering. Het rapport werd opgesteld door de Gemengde Ambtelijke Commissie Brussel (GACB), een samenwerkingscommissie van ambtenaren van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de administratie van de Vlaamse Gemeenschap (VGC). Het rapport geeft een overzicht van de investeringen vanuit de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. De laatste cijfers dateerden van 2017. Het nieuwe rapport voegt hieraan de cijfers van 2018 en 2019 toe.

Het rapport is belangrijk, niet alleen omdat het een mooi overzicht geeft van alle financiële stromen richting Brussel, maar ook omdat het kan gebruikt worden om de zogenaamde ‘Brusselnorm’ te controleren. Met de Brusselnorm wil de Vlaamse Regering minstens 5% van de Vlaamse gemeenschapsuitgaven reserveren voor Brussel, de Vlaamse Gemeenschap beschouwt immers dertig procent van de Brusselse bevolking als doelgroep in de hoofdstad. Die Brusselnorm werd voor het achtste jaar op rij ruim gehaald. In totaal ging 5,19% van de Vlaamse middelen naar Brussel. 5,19


Tussen 2012 en 2019 stegen de investeringen vanuit de Vlaamse Gemeenschap in Brussel met 249.267.045 euro. Dit is een stijging met 32,4% op acht jaar tijd. Het onderwijs neemt het belangrijkste aandeel binnen deze stijging voor haar rekening. Sinds 2012 investeerde de Vlaamse Gemeenschap 171.623.000 euro extra in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel. En met succes, want het aantal leerlingen in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel steeg tussen de schooljaren 2012-2013 en 2019-2020 met 20%: van 42.655 tot 51.130 leerlingen.


Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, is tevreden met de cijfers. “Dit rapport bevestigt dat Vlaanderen de band met Brussel steeds nauwer aanhaalt. Niet alleen in woorden, ook in daden. Het rapport geeft een mooi overzicht van de realisaties van de Vlaamse gemeenschap in Brussel.


Dalle wijst ook op het belang van de gemeenschappen in Brussel. “Deze cijfers tonen alvast aan de Vlaamse gemeenschap haar verantwoordelijkheid opneemt in de hoofdstad. Het succes van het Nederlandstalig onderwijs vertaalt zich ook jaar na jaar in extra investeringen. Politici die pleiten voor de afschaffing van de gemeenschappen moeten goed beseffen dit een aderlating zou zijn voor Brussel en de Brusselaars. De Nederlandstalige instellingen gefinancierd vanuit Vlaanderen zijn van uitmuntende kwaliteit en zijn een echte meerwaarde voor de Brusselaars.”

Comments


bottom of page