top of page
Zoeken

VRM lanceert Content Creator Protocol (CCP)

Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) stelt het Content Creator Protocol (CCP) ter beschikking aan content creators, vloggers en influencers die video’s plaatsen op sociale mediaplatformen. Zo kunnen deze op eenvoudige wijze terugvinden hoe zij online video’s conform de regelgeving kunnen plaatsen op sociale mediaplatformen (zoals YouTube, Instagram, Tiktok, Twitch en andere). Net zoals de VRM het toezicht houdt op de naleving van de mediaregels voor radio- en televisieomroeporganisaties, zal de VRM dit nu ook doen voor content creators, vloggers en influencers die onder deze nieuwe regeling vallen.Het Content Creator Protocol bestaat uit drie thema's:

  1. Commerciële communicatie op sociale media

  2. Commerciële communicatie en content gericht op minderjarigen

  3. Verbod op haatspraak en geweld


Waarom bestaat het Content Creator Protocol?

De Europese Unie wil meer transparantie en duidelijkheid op sociale mediaplatformen daarom heeft de EU de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten herzien en aangepast aan de huidige mediadiensten. In mei 2021 heeft de Vlaamse Regering deze recente wijzigingen van de EU-Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten opgenomen in het Mediadecreet. Deze wetgeving is nu dus ook van kracht in Vlaanderen. Ook in andere EU-lidstaten wordt deze wetgeving opgenomen.


De VRM is bevoegd om toezicht uit te oefenen op de naleving van de mediaregelgeving daarom stelt de VRM het Content Creator Protocol hier ter beschikking voor content creators, influencers en vloggers. Op deze manier kunnen ze gemakkelijk terugvinden met welke regels ze rekening moet houden wanneer ze een video online willen plaatsen.Voor wie is het Content Creator Protocol?

Het Content Creator Protocol is bedoeld voor iedere content creator, vlogger en/of influencer die een audiovisuele mediadienst aanbiedt, die gevestigd is in Vlaanderen.

Hier kunnen ze de regels terugvinden die ze moeten toepassen op hun content.


Ben je op zoek naar meer informatie?

- Op de website van de VRM kan je meer informatie vinden:

- Op dinsdag 11 januari 2022 (14u-15u) organiseert de VRM een webinar met extra toelichting bij het Content Creator Protocol. Dit webinar gaat enkel live door, er is geen replay voorzien. Heb je vragen rond de praktische toepassing van deze regels in jouw online video? Of wens je meer duiding en uitleg bij het Content Creator Protocol? Schrijf je dan in voor dit webinar.

Comments


bottom of page