top of page
Zoeken

Zending naar Silicon Valley geeft ambitieuze toekomstplannen Vlaamse gamesector duwtje in de rug

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle bezocht de voorbije dagen in en rond San Francisco enkele belangrijke mediabedrijven en sleutelspelers in de gamingsector. Met deze werkreis wil de minister de ambities van de Vlaamse gamingsector kracht bijzetten. “Het doel is om de omzet van de sector tegen 2030 te verdrievoudigen”, zegt minister Dalle. Ook andere belangrijke onderwerpen kwamen aan bod, zoals factchecking, de invloed van media op mentaal welzijn van jongeren, en de rol van influencers in het hedendaagse medialandschap.


De GDC lokt ongeveer 30.000 bezoekers van over de hele wereld. Tijdens deze conferentie vinden meer dan 500 lezingen, panels, tutorials en rondetafelgesprekken met industrie-experten plaats over de meest uiteenlopende onderwerpen binnen de gamewereld. De conferentie is dan ook een uitstekende gelegenheid voor de Vlaamse game-industrie om zich te presenteren aan een wereldwijd professioneel publiek. Dat gebeurde dit jaar onder meer op de Belgian Games expostand, waar verschillende Vlaamse studio’s vertegenwoordigd waren. De stand is een gedeeld initiatief van de Vlaamse en Waalse overheden.


Level Up Vlaanderen


Met de visienota Level Up Vlaanderen formuleerde de Vlaamse overheid al enkele belangrijke ambities voor de Vlaamse game-industrie. Met verschillende initiatieven wil Minister Dalle de sector verder ondersteunen. Zo werd het budget van het Gamefonds binnen het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) fors opgetrokken en was er de oprichting van de Flanders Game Hub, een incubator die jonge starters ondersteuning biedt, onder meer via coaching. Ook de Flanders Game Hub tekende present op de Belgian Games-stand. Daarnaast werd de tax shelter, een fiscaal gunstregime voor investeerders, uitgebreid naar gamebedrijven. Met deze initiatieven streeft de regering ernaar om de omzet van de Vlaamse gamesector meer dan te verdrievoudigen: van 88 miljoen euro nu naar 300 miljoen euro tegen 2030.


Vlaams minister van Media Benjamin Dalle: “Met onze visienota Level Up Vlaanderen effenen we het pad voor een structurele groei van de sector. Deze bezoeken spelen een belangrijke rol in het realiseren van de ambities. De respons die we kregen bij onze vele bezoeken was stuk voor stuk positief. We zijn een kleine regio, maar de Amerikanen tonen veel interesse voor wat onze sterk groeiende sector te bieden heeft. De komende maanden zullen we verder werken om deze bezoeken te vertalen naar concrete engagementen die onze sector kunnen versterken, om zo ons doel op middellange termijn, een verdriedubbeling van omzet tegen 2030, kunnen realiseren. Daarnaast willen we nog steeds inzetten op andere punten van onze Level Up-visie, waaronder het potentieel van games als onderwijstool en de diversiteit van de sector.”


In de marge van de GDC bezocht de delegatie enkele belangrijke gaming- en mediabedrijven in Silicon Valley. Zo stonden met Microsoft en Sony twee van de drie grote consoleproducenten open voor een diepgaand gesprek over het Vlaamse gamingpotentieel. Specifiek bij Microsoft zal er verder gewerkt worden aan een structureel contact om Vlaamse games vlot op Xbox-platformen en bij het grote publiek te krijgen. Met Epic Games en Unity Technologies werden de twee belangrijkste aanbieders van game engines bezocht. De boodschap bij beide bedrijven was duidelijk:


  • Er is altijd nood aan sterke ambassadeurs om best practices te verspreiden onder de gamesector. Sterke alumni van gerenommeerde onderwijsinstellingen als Digital Arts & Entertainment (DAE) en LUCA School of Arts (in Genk) kunnen daarin een logische rol spelen;

  • Gametechnologie zal hoe langer hoe vaker gebruikt worden voor andere dingen dan games. Crossovers zijn de toekomst in verschillende sectoren. In Vlaanderen hebben we reeds verschillende voorbeelden van zo’n geslaagde crossovers: denk aan de virtuele edities van Tomorrowland en de virtuele studio’s van de VRT (beiden gemaakt met Unreal Engine) of de ‘Nouvelle Belgique’, de virtuele concertzaal van de AB (gemaakt met Unity). Via bredere incubatie-initiatieven, waaronder de Flanders Game Hub, Seeds & Growth for Media en de FestTech Hub, zal de Vlaamse regering hier verder op inzetten. Zo en onze talentvolle gamebedrijven toeleiden naar andere sectoren.

Ook virtual reality en augmented reality was een belangrijk gespreksonderwerp. Vlaamse game-ontwikkelaars zijn immers bovengemiddeld vaak betrokken bij innovatieve VR- en AR-producties. Daarom bezocht de delegatie de absolute marktleider in de VR-markt (Meta) én een van zijn grootste uitdagers (Sony). Bij de gesprekken kwam ook de rol van VR-toepassingen in onderwijs uitvoerig aan bod.


Factchecking en contentclassificatie


Naast de GDC stonden nog een resem andere interessante ontmoetingen en bedrijfsbezoeken op het programma. Zo ondersteunt Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, factcheckinginitiatieven. Meta heeft toegezegd om gratis advertentieruimte ter beschikking te stellen van DeCheckers, een organisatie die nauw samenwerkt met journalisten van onder meer Knack, VRT NWS en Factcheck.Vlaanderen.


Vlaanderen werkt momenteel aan een eigen contentclassificatiesysteem, de icoontjes die bijvoorbeeld waarschuwen voor geweld in programma’s. In de VS bestaat dit principe al langer, ontwikkeld door Common Sense Media. De delegatie sprak met Common Sense Media over het mentaal welzijn van jongeren, en het belang van Europa als voortrekker voor nieuwe regelgeving. “We spraken af om elkaar zeker nog te ontmoeten in Brussel”, zegt minister Dalle.


Stimuleringsregeling


Bij de bezoeken aan Meta en Google ging het uiteraard ook over de recent goedgekeurde uitbreiding van de stimuleringsregeling. Daarmee vraagt de Vlaamse overheid een bijdrage aan de distributeurs en streamingplatformen voor de content die ze aanbieden. Volgens het nieuwe systeem moeten ook grote videoplatformdiensten als Facebook, Instagram (beiden eigendom van Meta) en YouTube (eigendom van Google) een bijdrage betalen. Het gaat om een percentage op hun omzet, dat varieert van 2 tot maximaal 4 procent. “Een opvallende vaststelling was dat de grote platformen allesbehalve gelukkig zijn met onze stimuleringsregeling. Dit geeft aan dat het een maatregel betreft die voor heel wat extra inkomsten kan zorgen”, besluit minister Dalle.

Comments


bottom of page