top of page

DE KAMPER

Afgelopen zomer trok Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, Vlaanderen rond van kampplaats tot speelplein met De Kamper. Hij gaat op zoek naar dé kampverhalen van jonge leiders en leidsters, kinderen en jongeren, van KSA tot KLJ, van speelpleinwerking tot jeugdcultuurhuis. Met de podcast wil de minister ervoor zorgen dat het sterke werk van de duizenden geëngageerde jongeren in heel Vlaanderen in de kijker wordt gezet.

 

In de vier afleveringen trekt de minister van Jeugd rond met een camper. Hij houdt telkens halt op één kampplaats. In De Kamper gaat Dalle in gesprek met de leiding, maar ook met de leden van de jeugdorganisaties. De jongeren hebben het over hun leukste kampherinneringen, wat hun jeugdvereniging zo speciaal maakt en hoe ze in de jeugdbeweging hun grenzen verleggen. Maar je hoort er ook treffende getuigenissen. Waarom die kampdrang dit jaar zo groot was bijvoorbeeld. Of hoe de verenigingen hun drempels zo laag mogelijk houden zodat ook kinderen die het wat moeilijker hebben naar de jeugdbeweging kunnen. En hoe zit het met het alcoholbeleid voor de leiding? Je hoort het allemaal in De Kamper.

Beluister De Kamper ook op Spotify:

#001 - JNM

In deze aflevering houdt De Kamper halt bij het JNM-kamp in Beringen. JNM is de afkorting voor Jeugdbond voor Natuur en Milieu, zelf noemen ze zich ‘de beestigste jeugdbeweging’. JNM telt maar liefst 37 afdelingen. De minister ging langs op het combikamp met de noorderburen, een samenwerking tussen JNM en hun Nederlandse tegenhangers NJN en JNM-nl. Interessante verhalen verzekerd!

#002 - KSA

In deze tweede aflevering houdt De Kamper halt op het kamp van KSA De Kouter uit Poperinge. KSA is met 35.000 leden verspreid over 300 groepen in heel Vlaanderen een van de grootste jeugdbewegingen van ons land. Minister Dalle ging een kijkje nemen op een kampterrein in Maaseik waar de 150 KSA-meisjes hun tenten hebben opgeslagen. Enkele leidsters en leden hebben het over hun mooiste kampherinneringen, kampdrang en op welke manier ze hun grenzen verleggen op kamp. Luister hier naar de leukste kampverhalen van KSA De Kouter!

#003 - Villa Basta

In deze derde aflevering rijdt De Kamper naar Hasselt én Genk. De minister van Jeugd is op kampbezoek bij Villa Basta. Villa Basta is een creatief jeugdcultuurhuis waar jonge mensen van 6 tot 30 jaar kunnen experimenteren met theater, dans, video, muziek, tekst en beeld. In de Villa ontdekken kinderen en jongeren hun creatieve goesting en krijgen ze de kans hun persoonlijk verhaal te vertellen. Enkele leden en hun leiders gaan samen met Benjamin in gesprek en vertellen hun zotste kampverhalen. Benieuwd? Beluister de podcast hier.

#004 - Speelpleinwerking De Krokodiel

In deze vierde aflevering rijdt minister Dalle met zijn camper naar Speelpleinwerking Krokodiel in Middelkerke. In de zomer komen er dagelijks zo’n 100 kinderen van 4 tot en met 12 jaar spelen. De moni’s zijn een hechte vriendengroep geworden. Ze vertellen over hun zomer, wat de speelpleinwerking zo uniek maakt en er wordt zelfs een geheimpje verklapt! Luister jij mee naar de voorlaatste aflevering van De Kamper?

#005 - KLJ 

In deze vijfde aflevering houdt De Kamper een laatste keer halt op een jeugdbewegingskamp en vandaag is dat bij KLJ Elverdinge op kamp in Stavele. De KLJ is er voor iedereen van 6 tot 35 jaar. Ze doen dat in een landelijke omgeving, vanuit een dorpsgevoel en een eigentijdse christelijke inspiratie. De KLJ-jongens en -meisjes vertellen over de mooiste, gekste en avontuurlijkste herinneringen die ze maakten op kamp. Luister jij mee naar de laatste aflevering van De Kamper?

bottom of page