top of page
Zoeken

1,54 miljoen extra voor Vlaamse jeugdsector

Vandaag maakt Vlaamse minister van Jeugd, Benjamin Dalle, de werkingssubsidies voor de komende vier jaar bekend voor het jeugdwerk. In totaal zullen volgend jaar 74 jeugdverenigingen kunnen rekenen op financiële ondersteuning. 67 van die verenigingen zien hun middelen het komende jaar toenemen. “Het jeugdwerk speelt een centrale rol in het leven van zovele kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel. Met deze extra financiële inspanning willen we hen nog beter ondersteunen om hun dromen en ambities waar te maken,” aldus Dalle.De Vlaamse jeugdsector telt 97 erkende jeugdverenigingen. Ze ontvangen jaarlijks een vaste basissubsidie en kunnen om de vier jaar een variabele werkingssubsidie aanvragen.


Niet minder dan 78 jeugdverenigingen dienden op 1 januari een beleidsnota in met het oog op een variabele werkingssubsidie. De administratie en drie adviescommissies met externe deskundigen bogen zich dit voorjaar over deze beleidsnota’s en formuleerden een advies ten aanzien van de minister. Op basis van dit advies wordt vandaag bekend gemaakt dat 74 jeugdverenigingen kunnen rekenen op zo’n variabele werkingssubsidie. 67 jeugdverenigingen ontvangen vanaf 2022 een hogere werkingssubsidie ten opzichte van 2021.


Bij 34 jeugdverenigingen gaat het om een belangrijke verhoging van de werkingssubsidies voor specifieke doelstellingen in de periode 2022-2025. Ruim een derde van die jeugdverenigingen (35 procent) ontvangt bijkomende middelen om een groter aanbod voor kinderen en jongeren te realiseren. Bij nogmaals ruim een derde (35 procent) is de verhoging bedoeld voor initiatieven om een meer diverse doelgroep te bereiken. Bij de overige verenigingen (29 procent) gaat het om bijvoorbeeld inspanningen op het vlak van digitaal jeugdwerk of kwaliteitszorg.


De minister verhoogt zo de werkingssubsidies voor jeugdsector met 1.554.000 euro. Er wordt ook een bedrag van 155.000 euro geregulariseerde DAC-middelen aan de werkingssubsidies toegevoegd. De erkende jeugdverenigingen ontvangen vanaf 2022 in totaal jaarlijks 32.919.000 euro werkingssubsidies.


“Ons jeugdwerk is echt uniek in de wereld,” aldus Benjamin Dalle. “Het is een sterk netwerk van geëngageerde organisaties die een centrale rol spelen in het leven van zovele kinderen en jongeren. De organisaties hebben sterke dossiers ingediend met heel wat ambitieuze plannen. Ik ben tevreden dat we met de Vlaamse Regering ook veel van die plannen mee financieel kunnen ondersteunen.”Comments


bottom of page