top of page
Zoeken

Aantal meldingen intrafamiliaal geweld met jongeren verdriedubbeld

De situatie van jongeren in vele gezinnen wordt steeds moeilijker tijdens de lockdown, dat blijkt uit nieuwe cijfers van Awel, de online en telefonische hulplijn voor kinderen en jongeren. Zo is er een verdriedubbeling van het aantal gesprekken rond intrafamiliaal geweld. Ook algemeen ziet Awel meer meldingen rond geweld binnenkomen. Daarnaast zien we dat er ook meer meldingen rond psychisch en mentaal welbevinden. “Er moet meer aandacht zijn voor kwetsbare jongeren, achter vele gevels in Vlaanderen en Brussel spelen zich op dit moment drama’s af,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media.Steeds meer jongeren en kinderen ondervinden psychische of mentale moeilijkheden als gevolg van de coronamaatregelen. Zo zag Awel, de hulplijn voor kinderen en jongeren, het aantal oproepen en contacten exponentieel stijgen. Vooral via chat wordt Awel meer gecontacteerd. Daar zag men het aantal contacten bijna verdubbelen ten opzichte van vorig jaar.

Vooral rond geweld worden er meer meldingen gemaakt. Zo zien we een verdriedubbeling van het aantal gesprekken rond intrafamiliaal geweld. Meer algemeen zien we bijna een verdubbeling van het aantal gesprekken met het thema geweld:

Ook rond psychisch welbevinden worden er meer meldingen gemaakt. Zo voelen steeds meer jongeren zich niet goed in hun vel. Daarnaast zien we dat steeds meer jongeren worden geconfronteerd met angst of spanningen.

Voor Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, zijn de cijfers een duidelijke wake-up call. “Achter de gevels van vele huizen en appartementen spelen zich op dit moment drama’s af. We moeten meer aandacht hebben voor kwetsbare kinderen en jongeren. De cijfers van Awel zijn maar het topje van de ijsberg. De verhalen zijn schrijnend. Ik roep de nationale veiligheidsraad op om het perspectief van deze kinderen en jongeren niet te vergeten. De focus ligt terecht op veiligheid, op economie, maar in de exit strategie moet er meer aandacht zijn voor de situatie van duizenden jongeren in moeilijke omstandigheden.”

“De beantwoorders van Awel voeren niet enkel méér gesprekken maar vooral zwaardere gesprekken. Veel kinderen bevinden zich in een uitzichtloze thuissituatie of hebben het mentaal erg lastig door afgebouwde hulpverlening of door de gevolgen van de Corona-maatregelen. Onze fysieke gezondheid is erg belangrijk, en onze psychische is dat ook. Ook dat moet door de Nationale Veiligheidsraad worden meegenomen,” aldus Sibille Declercq, coördinator Awel


Over Awel


Elke jongere tussen 6 en 25 jaar oud op zoek naar een antwoord op een vraag, worstelend met een onbesliste keuze of verveeld met een verhaal kan volledig gratis en anoniem contact opnemen met Awel. Ze bieden een gratis dienstverlening. Als oproeper hoef je dus nooit te betalen om Awel te contacteren. En een gesprek met 102 is niet zichtbaar op de factuur. We zorgen ervoor dat je jouw vragen kan stellen zonder dat iemand anders hierover iets hoeft te weten. Zo vraagt Awel nooit naar je naam of naar je contactgegevens.


Meer info: https://awel.be/Comments


bottom of page