top of page
Zoeken

Benjamin Dalle leidt studenten rond in doolhof van Belgische staatshervorming

Vlaams minister Benjamin Dalle heeft een groep studenten Rechtspraktijk uit verschillende hogescholen lesgegeven over de staatshervormingen en de mogelijke staatsstructuur van België in de toekomst. De CD&V-minister, zelf één van de architecten van de zesde staatshervorming uit 2011, gaf een spoedcursus staatshervorming en blikte vooruit op de mogelijke volgende stappen in de hervorming van de staatsstructuur.


Hogeschool UCLL (UC Leuven-Limburg) organiseert deze week in Heverlee een "Intracommunautaire Week" met studenten uit verschillende hogescholen uit Namen, Luik en Gent. Bedoeling is dat verschillende gastsprekers de studenten wegwijs maken in de Belgische staatsstructuren en staatshervormingen.


Vandaag komt niet alleen Vlaams minister Benjamin Dalle langs, in de namiddag passeert ook Alain Gerlache, politiek analist van de RTBF de revue. En morgen (donderdag) komt VRT-journalist Ivan De Vadder lesgeven.


Benjamin Dalle geldt als één van de grote kenners van de Belgische staatshervormingen. Als kabinetschef van voormalig staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten was Dalle één van de architecten van de zesde staatshervorming en het Vlinderakkoord uit 2011.


In zijn presentatie aan de studenten in Heverlee gaf Dalle woensdag een spoedcursus staatshervorming en had hij het over een aantal mogelijke toekomstscenario's voor de Belgische staatsstructuur. Een van de sleutelvragen daarbij is of we zullen evolueren naar een confederale staatsstructuur waarbij het zwaartepunt volledig bij de deelstaten komt te liggen? Wat komt daarbij kijken? Hoe kan zo'n evolutie vorm krijgen? En als we evolueren naar een confederale structuur, wat dan met de sociale zekerheid, de verdeling van de saneringsbijdrage, de overheidsschulden, de positie van Brussel, enz...?


Bron: Belga

Comments


bottom of page