top of page
Zoeken

Dalle doet oproep "Tenten en terreinen zijn nu prioriteit om de kampzomer te redden"

Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, zet de Vlaamse uitleendienst voor kampeermateriaal in om extra tenten te voorzien voor de jeugdbewegingen. Door het noodweer dreigt op korte termijn een tekort aan een aanzienlijke hoeveelheid tenten. De minister roept iedereen die materiaal ter beschikking heeft om zich te melden bij de uitleendienst. Daarnaast wordt de website opkamp.be ingezet om extra kampterreinen aan te bieden aan groepen die nog op zoek zijn naar een nieuwe plaats.Door het noodweer in de provincies Namen, Luxemburg, Vlaams-Brabant en Limburg moeten heel wat kampen noodgedwongen worden stopgezet. Prioriteit ging daarbij natuurlijk naar de veiligheid van de kinderen en jongeren. Heel wat kampmateriaal is door het noodweer echter onbruikbaar geworden en kampterreinen zijn ontoegankelijk. Dit brengt ook de jeugdkampen van de volgende weken in gevaar.

Voor veel leiding is het op dit moment puzzelen en zoeken naar alternatieven. Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, lanceert daarom een oproep om jeugdbewegingen te helpen bij het zoeken van tenten en terreinen.

Extra tenten via de Vlaamse Uitleendienst

De Vlaamse Uitleendienst voor Kampeermateriaal beschikt over 5200 tenten en bijhorend kampeermateriaal. Een zeer groot deel, zo'n 4000 tenten, is op dit moment uitgeleend. Door het noodweer wordt ingeschat dat er nu maandag een tekort zal zijn van een aanzienlijk aantal tenten. Dit kan in de loop van de komende weken oplopen. Veel tenten zijn immers letterlijk weggespoeld of zijn zwaar beschadigd. Tenten die alleen nat zijn worden zo snel mogelijk opnieuw uitgeleend.

De Uitleendienst contacteert vandaag alle groepen die voor de komende weken tenten hebben gereserveerd. Er wordt nagegaan of er marge is bij bepaalde groepen om eventueel minder tenten uit te lenen, op die manier kan er herverdeeld worden. Daarnaast worden ook privé-aanbieders van kampeermateriaal gecontacteerd om te kijken of ze materiaal ter beschikking van de jeugdbewegingen kunnen stellen.

Tot slot wordt er een oproep gedaan tot solidariteit onder de groepen en lokale besturen die tenten in eigen beheer hebben. De Uitleendienst zal hier optreden als 'match-maker' en ervoor zorgen dat wie tenten wil aanbieden in contact wordt gebracht met groepen die tenten nodig hebben. Dit kan via het e-mailadres ULDK.extra@vlaanderen.be. Wie een tent aanbiedt kan rekenen op een forfaitaire vergoeding van 100 euro per tent. Er wordt ook voorzien in een garantie in geval van beschadiging bij zorgvuldig gebruik. Hiervoor stelt Vlaams minister Dalle extra budget ter beschikking. De praktische informatie hierover zal in de loop van de dag verschijnen op de website van het departement Cultuur, Jeugd en Media.

Kampterreinen

Een tweede grote uitdaging zijn de kampterreinen. Nu heel wat terreinen in de Ardennen, delen van Limburg en Vlaams-Brabant ontoegankelijk zijn, zien veel jeugdbewegingen zich genoodzaakt om alternatieven te zoeken. Om alle initiatieven te centraliseren kreeg de website www.opkamp.be een update. Particulieren, organisaties, bedrijven of landbouwers die beschikken over een geschikt terrein wordt gevraagd om via de website opkamp.be hun kampterrein te registreren. Groepen die nog op zoek zijn naar een nieuwe locatie kunnen daar alvast zoeken naar een geschikte plaats.

Deze actie komt tot stand na crisisoverleg met de jeugdkoepels, zij zetten mee hun schouders onder dit initiatief.

Vlaams Minister Dalle: "De jeugdbewegingen hebben zich ongelofelijk verantwoordelijk getoond de afgelopen uren. Het waren bange momenten, maar met man en macht is er gewerkt om kinderen en jongeren in veiligheid te brengen. We moeten nu alles op alles zetten om de kampzomer te redden voor de groepen die volgende week op kamp vertrekken. Ze hebben zo hard uitgekeken naar de kampzomer: laat ons alles uit de kast halen om dit kampseizoen te laten slagen. Ik reken op de solidariteit van iedereen."

Comments


bottom of page