top of page
Zoeken

Dalle versterkt jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel

“Als de coronacrisis en de bijhorende maatregelen ons als maatschappij iets geleerd hebben, dan is het dat we nog meer naar kinderen en jongeren moeten luisteren,” aldus Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle vorige week in de commissie tijdens de voorstelling van zijn beleidsnota voor het komende jaar. De Vlaamse regering voegt alvast de daad bij het woord en investeert in kinderen en jongeren in kwetsbare situaties.

Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, lichtte vorige week in de Commissie Media en Jeugd van het Vlaams Parlement zijn beleidsplannen voor het volgende jaar toe. “Zolang de vrijheid niet helemaal verzekerd is moeten we aandacht blijven besteden aan de situatie van jongeren in deze pandemie,” aldus de minister. “Kinderen en jongeren zijn hard getroffen door de coronacrisis, niet alleen hebben ze leerachterstand opgelopen, ook het aanbod voor vrijetijdsactiviteiten kwam onder druk. Kinderen in kwetsbare situaties werden dubbel getroffen want zij hebben het sowieso al moeilijker om te genieten van het aanbod.” De projectoproep Veerkracht versterken van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties speelt daar op in. De oproep was zo succesvol met 29 sterke projecten, dat de Vlaamse Regering besliste om het budget te verhogen tot 3,8 miljoen euro.Daarnaast vallen ook de investeringen in jeugdinfrastructuur op. De Vlaamse Regering trekt maar liefst 30 miljoen euro uit om te investeren in nieuwe gebouwen en renovatie.

Minister Dalle: “De Impact van de coronapandemie bracht ook uitdrukkelijk het belang van publieke ruimte voor kinderen en jongeren in beeld. Kinderen en jongeren moeten kunnen spelen, elkaar ontmoeten en dat op een laagdrempelige en toegankelijke manier”. Daarom zijn de investeringen ook van toepassing voor de aanleg van kind- en jeugdvriendelijke buurten en speelgebieden in het dichtbevolkte Vlaanderen.Tenslotte is er veel aandacht voor het jeugdwerk. 74 jeugdverenigingen kunnen rekenen op werkingssubsidies van de Vlaamse Overheid. 67 van hen zullen daardoor in 2022 een hogere werkingssubsidie ontvangen ten opzichte van 2021. De extra middelen zullen de jeugdverenigingen inzitten om een groter aanbod voor kinderen en jongeren te realiseren, om een meer diverse doelgroep te bereiken of om inspanningen te doen op het vlak van digitaal jeugdwerk. Het totaalbudget van 2022 is daardoor meer dan 33 miljoen euro, wat een verhoging is van meer dan 1.5 miljoen euro. Minister Dalle: “Ons jeugdwerk is uniek in de wereld, het is een sterk netwerk van geëngageerde organisaties die een centrale rol spelen in het leven van zovele kinderen en jongeren, het is dan ook een sterk signaal van de Vlaamse Regering om deze extra te ondersteunen”.Comentários


bottom of page