top of page
Zoeken

De kampzomer afgetrapt in Gent

Zaterdagochtend trapte Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle officieel de jeugdkampzomer op gang. Dat gebeurde op de startdag van Free-Time in Gent, waar een vijftigtal animatoren deelnam aan info- en vormingsmomenten. Net als een kleine honderdduizend andere jongeren staan ze opnieuw te trappelen om deze zomer het beste van zichzelf te geven voor ongeveer een miljoen kinderen en jongeren in Vlaanderen. Daarom wil minister Dalle het vrijwillig engagement van deze jongeren extra in de kijker zetten. Het zijn immers deze jongeren die twee maanden zorgeloos zomeren voor onze kinderen en jongeren mogelijk maken.

De kampzomer is altijd een periode waarin niets moet, maar alles mag. Kinderen zijn voor een keer de baas over hun eigen agenda. Even moeten ze niet denken aan leren of huiswerk maken. Voor jongeren die een vrijwillig engagement nemen als monitor, animator of hoofdanimator komt er wel wat meer bij kijken. Zij nemen verantwoordelijkheid, staan voor een groep, moeten een kamp in goede banen leiden en goede afspraken maken met de lokale besturen.


Voor die jongvolwassenen is het jeugdwerk een uiterst nuttige leerschool, waar ze ervaringen opdoen die ze in hun latere leven en professionele carrière kunnen meenemen. Dat is ook het geval voor het vijftigtal monitoren van Free-Time Gent dat deelnam aan de startdag, met onder meer vormings- en infomomenten op het programma.


Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle is deze jongeren erg dankbaar. “Het jeugdwerk in Vlaanderen wordt als één van de beste ter wereld aanzien en dat zal deze zomer nog maar eens blijken. Bijna 96.000 vrijwilligers geven het beste van zichzelf om kinderen en jongeren een zorgeloze zomer te bezorgen en dat willen we hier vandaag in Gent in de verf zetten.”


Eerder deze week lanceerde De Ambrassade, het expertisecentrum voor alles wat te maken heeft met jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid in Vlaanderen en Brussel, een oproep om jeugdwerkvrijwilligers vaker expliciet te bedanken. “De zoektocht naar monitoren wordt steeds uitdagender door een ruimer aanbod en een stijgend aantal deelnemende kinderen en jongeren. De organisaties krijgen de puzzel nog wel gelegd, maar veel overschot hebben ze niet. Het vrijwillig engagement komt daardoor onder druk te staan. Maar aan kwaliteit boeten we niet in, daar zorgen alle vertegenwoordigers uit het professionele jeugdwerk voor. Daar verdienen zij alle lof voor”, aldus minister Dalle.


Enkele kerncijfers:

  • In de zomer van 2023 gaan er 23.600 kampen en activiteiten door;

  • Alle initiatieven samen bereiken liefst 1 miljoen kinderen en jongeren tijdens de zomermaanden;

  • Dat alles wordt mogelijk gemaakt door 95.782 vrijwilligers, animatoren en medewerkers.

  • 60 procent van alle jeugdbewegingskampen gaan door in Vlaanderen of Brussel;

  • Er zijn 700 Vlaamse jeugdverblijven en kampeerterreinen, samen goed voor 2,8 miljoen overnachtingen per jaar.


Stemmen uit het jeugdveld


Eva Vereecke, directeur van de Ambrassade: “Het hart van het jeugdwerk is én blijft vrijwilligerswerk. Zonder de inzet van meer dan 100.000 jonge vrijwilligers zou ons jeugdwerk nooit het sterkste van Europa zijn. We staan er dan ook nog te weinig bij stil dat ze voor zo’n engagement kiezen tijdens hun vakantiemaanden. Het jeugdwerk is een plek waar jongeren op een informele manier kunnen leren, waar ze talenten ontwikkelen en verantwoordelijkheid kunnen opnemen. We strijden er met De Ambrassade voor dat elke jongere zich binnen het diverse Vlaamse en Brusselse jeugdwerk ten volle kan ontplooien.”


Sander Malfliet, namens Jeugdbewegingen Overleg en Samenwerking: “We staan elk jaar opnieuw versteld van de goesting en het enthousiasme waarmee onze leiders de kampenzomer tegemoet gaan. De administratieve en organisatorische uitdagingen daarvan zijn enorm, en toch slagen onze vrijwillige leidingsploegen erin jaarlijks duizenden jongeren een zorgeloze superzomer te bezorgen. Dat is straf!”


Stijn Verbeure, directeur van Free-Time: “Deze jongeren vormen elke zomer een hechte community die volop kansen biedt aan een heel divers publiek. Elk kind telt en verdient het om spelenderwijs te leren, met vallen en opstaan. Monitoren ontwikkelen kennis en vaardigheden, bouwen mee aan het aanbod en geven hun passies door aan de kinderen. We zien het maar al te graag gebeuren dat kinderen en jongeren elke keer opnieuw besmet worden met deze participatieve aanpak. Voor mij is dit het mooiste voorbeeld van de positieve impact waar we als jeugdwerker getuige van mogen zijn."


Comments


bottom of page