top of page
Zoeken

Drie miljoen euro voor jeugdverenigingen om gestegen kosten te dekken

Het jaar 2022 was niet eenvoudig voor vele jeugdverenigingen: eerst waren er de gestegen energiekosten, en ook de inflatie bracht heel wat jeugdverenigingen in financiële moeilijkheden. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle ondersteunt erkende jeugdverenigingen daarom met een eenmalige subsidie. In totaal wordt hiervoor 3.060.000 euro vrijgemaakt. Daarmee speelt de minister in op een prangende vraag vanuit de sector.

Het voorbije jaar zijn de gas-en elektriciteitsprijzen sterk toegenomen. Op bepaalde momenten was er zelfs sprake van een vertienvoudiging. Vandaag zijn de prijzen gelukkig gestabiliseerd, maar de voorbije maanden hebben de verenigingen en organisaties wel al heel wat kosten moeten maken. Bovendien is er nog altijd een hoge inflatie, die het er niet makkelijker op maakt voor de verenigingen.


De jeugdsector trok in 2022 aan de alarmbel. Voor heel wat jeugdwerkorganisaties en jeugdverblijven was het puzzelen om de hoge energiefacturen te kunnen betalen. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle wil de sector tegemoet komen, met extra financiële ondersteuning voor jeugdverenigingen, jeugdverblijven en hostels. In totaal wordt er 3.060.000 miljoen euro verdeeld over de verschillende organisaties en sectoren.


De verdeling van de subsidie ziet er als volgt uit:


  • Erkende jeugdverenigingen op het Vlaamse niveau: 900.000 euro

  • Geprofessionaliseerd jeugdwerk voor jeugd met een handicap of met maatschappelijk kwetsbare jeugd: 100.000 euro

  • Werking met kansarme jongeren: 170.000 euro

  • Hostels en jeugdverblijven: 1.395.500 euro

  • Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme (voor uitbating jeugdverblijfinfrastructuur): 494.500 euro

De subsidie zal op korte termijn uitgekeerd worden. De jeugdverenigingen hoeven daar geen complexe aanvraagprocedure voor te doorlopen.


Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “Bij heel wat jeugdverenigingen stond het water aan de lippen. Deze organisaties hebben meestal geen grote financiële reserves die ze konden aanspreken. Met deze eenmalige subsidie helpen we hen om hun werking zonder financiële kopzorgen verder te zetten. Bovendien vermijden we zo dat de deelnamegelden van activiteiten zouden stijgen om de energiekosten te dekken. Het jeugdwerk moet immers toegankelijk blijven voor iedereen.”Comments


bottom of page