top of page
Zoeken

F*CK 69

Uit internationaal onderzoek blijkt dat 69 procent van de jongeren zich vandaag slechter en eenzamer voelt dan voor corona. De jongerentelefoon- en chatlijn Awel start daarom de campagne "F*CK 69" om het mentaal welzijn van jongeren onder de aandacht te brengen. Met 5 gesprekstips deelt Awel zijn geheimen. De campagne kwam er met steun van de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, droeg de hoodie deze ochtend toen hij te gast was bij Radio 2. "Het is belangrijk om te blijven praten met elkaar, ook en vooral in deze moeilijke tijden. Dus F*CK 69 en luister naar elkaar."



Je hebt het ongetwijfeld al gehoord of misschien al ervaren in je eigen vriendenkring. De enorme impact van de coronacrisis op het welzijn van jongeren. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 69% van de jongeren zich momenteel slechter voelt. Een gevoel dat zich kan uiten in eenzaam zijn, bang zijn en/of ongelukkig zijn. Dringend tijd om hierbij stil te staan en samen dat hallucinante getal 69 naar beneden te krijgen.


Vlaams minister Benjamin Dalle kwam er deze ochtend over vertellen in de Radio 2-studio. "Het is een heel zwaar jaar geweest, maar we komen er samen door", aldus Dalle. "Eén ding is zeker 2021 wordt beter dan 2020. En vergeet niet: F*CK 69."



Voel jij je ook minder goed in je vel sinds het coronavirus in ons leven kwam? Erover praten is belangrijk, maar we maken tijdens een gesprek vaak goedbedoelde fouten. Dan kan het gebeuren dat de ander afhaakt. Awel deelt 5 gesprekstips.


F*CK over jezelf beginnen

Door al vlug over jezelf te praten, ontneem je de ander de kans om àlles op tafel te leggen. Al is de situatie voor jou ontzettend herkenbaar, wacht tot de ander echt zijn hart heeft kunnen luchten voor je over jouw eigen ervaring begint.


F*CK onoprecht zijn

Vraag alleen ‘Hoe ist?’ als je dat echt wil weten. Reageer ook op een oprechte manier. Lief zijn is weinig waard als je het niet meent. Wees vooral zacht en ondersteunend, maar meen wat je zegt.


F*CK passief luisteren

Luister actief! Vat kort samen wat de ander net heeft verteld, en vraag of je het goed begrepen hebt. Zo help je alles op een rijtje te zetten, en toon je ook dat je echt wil verstaan wat er speelt. Wees ook niet bang om vragen te stellen. Hoe voelt dat dan voor jou? Wat bedoel je daar juist mee? Neem ook rustig de tijd en zorg voor zo weinig mogelijk afleiding tijdens jullie gesprek. Laat die gsm bijvoorbeeld even links liggen.


F*CK oplossingen forceren

Het is vaak genoeg om te luisteren en mee te leven. Als je te snel met oplossingen komt, kan het gebeuren dat je gesprekspartner afhaakt. Vind je het heel erg voor die ander en zou je willen dat je het kon veranderen? Benoem dat dan gewoon: ‘F*ck das lastig. Ik vind het erg voor u.’ Het doet deugd als iemand meeleeft! Wil je gesprekspartner een concrete oplossing, dan zal die dat wel aangeven. Twijfel je? Vraag dan: wil je graag samen over mogelijke oplossingen nadenken? Even naar buiten gaan of samen gamen, kan trouwens ook echt helpen. Soms is afleiding net wat je nodig hebt.


F*CK minimaliseren

Je kwetsbaar opstellen is soms een grote stap. Je leeftijdsgenoten vinden het vaak heel eng om open over hun gevoelens te praten. Vergeet dan ook nooit hoeveel moed daarvoor nodig is. Denk niet dat het allemaal wel zal meevallen, en neem de ander ernstig. Zeg ook gerust: ‘Ik ben blij dat je dit met me deelt.’


Comments


bottom of page