top of page
Zoeken

Habbekrats opent L’ilo, een nieuw jeugdwelzijnshuis in hartje Brussel

Bijgewerkt op: 5 jul. 2022

In aanwezigheid van Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle en schepen van de Stad Brussel Ans Persoons werd vandaag L’ilo geopend, een nieuw jeugdwelzijnshuis vlakbij de Grote Markt in Brussel. Met dit huis van en voor Brusselse kinderen en jongeren, verankert jeugdorganisatie Habbekrats haar Brusselse werking. De opening vond plaats ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van Habbekrats.


L’ilo is ingericht volgens de vier delen van de Habbekratswerking: onthaal, ontmoeting, verwondering (vorming) en verbinding (hulpverlening). De werking bevindt zich op het kruispunt van de beleidsdomeinen jeugd, welzijn, onderwijs en armoedebestrijding. De jeugdruimte straalt een laagdrempelig en toegankelijk karakter uit en is speels ingericht met o.a. een klimmuur, een sporthoek, een podium, een huiswerkbalie en zithoeken. Er wordt ook een keuken voorzien om warme maaltijden aan te bieden.

L’ilo wordt een open huis waar alle kinderen van de stad welkom zijn om te spelen of gewoon rond te hangen. Ze kunnen er ook hun huistaken maken, samen met een begeleider. Dankzij therapeutisch geschoolde begeleiders en de aanwezigheid van een rustige ruimte kan er ook gewerkt worden aan het psychisch en emotioneel welzijn van de jongeren. Het open karakter wordt extra versterkt doordat Habbekrats de nieuwe infrastructuur ter beschikking zal stellen aan andere Brusselse partners. Het wordt een plek waar verschillende jeugd- en jeugdwelzijnsorganisaties elkaar zullen vinden.

“Duurzaam investeren in onze jeugd verzekert onze nabije en verre toekomst. Vanuit die filosofie timmert Habbekrats als jeugdwelzijnswerking al dertig jaar aan het welbevinden van onze kinderen en jongeren. Met de opening van L’ilo komt daar nu een nieuw hoofdstuk bij. Het wordt een warm, comfortabel en toegankelijk huis voor alle Brusselse jongeren.”, aldus Chris Van Lysebetten, oprichter en algemeen directeur van Habbekrats.


Voor de renovatie en inrichting van het pand trokken de Vlaamse Gemeenschap en de VGC samen in totaal zo’n 226.765 euro uit. De officiële opening gebeurde in het bijzijn van Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle en Ans Persoons, schepen van de Stad Brussel, die tevens VGC-collegelid voor Jeugd Pascal Smet vertegenwoordigde tijdens de opening.


“Onze jongeren zijn het grootste kapitaal van Brussel. Ze verdienen een plek in het hart van de stad. L’ilo geeft hen die plek. Jongeren zullen er naar hartenlust kunnen ontdekken en spelen maar vinden er evengoed een luisterend oor bij een begeleider of een warme maaltijd als ze daar nood aan hebben. Het wordt een open huis waarmee Vlaanderen investeert in de toekomst van de Brusselse jongeren.”, aldus Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle.


“L’ilo is een mooie plek voor en door jongeren. Ruimte opeisen in het hart van de stad is wat deze plek doet. Letterlijk. Habbekrats wordt al enkele jaren ondersteund door de VGC en ben blij dat de VGC en Vlaamse Gemeenschap de handen in elkaar sloegen om de Brusselse droom van Habbekrats mee te realiseren. Wat er ook speelt in de stad, laat het vooral de kinderen en jongeren zijn.”, zo besluit VGC-collegelid Pascal Smet.


Comments


bottom of page