top of page
Zoeken

Informatiekanalen voor jongeren breken records

Kinderen en jongeren zijn meer dan ooit op zoek naar betrouwbare informatie over de coronamaatregelen, dat blijkt uit cijfers van informatieplatform WAT WAT en jongerenhulplijn Awel. Met de verstrenging van de maatregelen zien beide organisaties het aantal contacten explosief stijgen. Daarnaast waren veel jongeren in de maanden september en oktober in het bijzonder op zoek naar thema’s die de actualiteit beheersen, vooral over sexting zitten veel jongeren met vragen. Minister Dalle versterkt beide organisaties met een extra structurele financiële steun. Dit moet ervoor zorgen dat het stijgend aantal vragen kunnen worden opgevangen.


Heel wat kinderen en jongeren zitten met vragen omtrent de coronamaatregelen. Informatieplatform WAT WAT zag het aantal paginaclicks stijgen naar records. Het totaal aantal paginaweergaves op watwat.be steeg met 130% in de periode 1 september tot 19 oktober. Er wordt vooral gezocht op corona informatie. Meer dan de helft van de artikels in de top tien van meest bezochte pagina’s gaan over corona. Ze zoeken informatie over de regels, bijvoorbeeld: “met hoeveel mensen we nog mogen afspreken?” of “hoeveel mensen we nog mogen uitnodigen op feestjes?” Maar jongeren zijn ook op zoek naar artikels over de impact van corona op hun gevoelsleven. Zo is er de speciale campagne ‘donkere gedachten’ waarbij jongeren worden aangemoedigd te praten over de mentale impact van de coronacrisis.

Ook thema’s die sterk in de actualiteit aanwezig zijn, vinden we terug in de cijfers. Opvallend is daarbij dat veel jongeren op zoek gaan naar informatie over sexting. In september werd er maar liefst 17.000 keer geklikt op specifieke content over sexting. Het hoogste aantal sinds de lancering van het platform WAT WAT.

“De coronacrisis brengt heel wat extra vragen met zich mee, maar we blijven ook focussen op de normale infonoden van de jongeren,” aldus Sarah Latré, Coördinator van WAT WAT. “Jongeren botsen nog altijd op drempels, zoals bijvoorbeeld anonimiteit en betaalbaarheid van doktersbezoeken, allerlei vragen over hun seksuele ontwikkeling, enzoverder. Ondanks de crisis loopt hun identiteitsvorming gewoon verder. Maar: het is opvallend dat jongeren meer op zoek gaan naar informatie over faalangst, eenzaamheid, hun donkere gedachten. Deze stijging is duidelijk corona-gerelateerd.”

Ook de hulplijn Awel zag in september en oktober het aantal oproepen stijgen met 30%. Het is duidelijk dat de coronaperiode ervoor zorgt dat veel meer jongeren zich depressief of angstig voelen. Zorgwekkend is ook het toenemend aantal contacten over zelfmoord.

“We merken nu al de impact van de tweede coronagolf,” aldus Sibille Declercq, Coördinator van Awel. “Sinds vorige donderdag, wanneer de strengere maatregelen werden aangekondigd, stijgt het aantal gesprekken rond corona elke dag. Veel jongeren voelen zich niet goed in hun vel door de crisis. Het is belangrijk dat we dit nauw blijven opvolgen.”

Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, trekt structureel extra middelen uit om de beide platformen beter te ondersteunen, dat kondigde hij woensdagavond aan in ‘Vandaag’ op Eén. De minister voorziet elk jaar 100.000 EUR per jaar voor WAT WAT en 75.000 EUR voor Awel bovenop de bestaande subsidies. Tijdens de eerste coronagolf trok de minister al extra middelen uit, deze worden nu dus structureel.

“Meer dan ooit moeten we inzetten op duidelijke jongerencommunicatie. De impact van de coronacrisis op het leven van kinderen en jongeren is enorm. Je bent maar één keer jong. De maatregelen brengen ook angst en onzekerheid mee. Het is belangrijk dat jongeren een uitlaatklep vinden om die gevoelens te ventileren en waar nodig de juiste hulp vinden. Daarnaast hebben veel kinderen en jongeren nood aan een luisterend oor, waar ze al dan niet anoniem, hun bezorgdheden en angsten kwijt kunnen. De wereld staat ook niet stil door Corona. Jongeren groeien op in een steeds meer digitale wereld, veel jongeren zitten met vragen over bijvoorbeeld sexting. Communicatie op hun maat over thema’s waar zij van wakker liggen is cruciaal. Met deze extra financiële impuls versterken we alvast twee bijzonder succesvolle organisaties.”

Top 10 thema’s op WAT WAT (01/09/2020 – 19/10/2020)

1. (Corona) Met hoeveel mensen mag ik afspreken?

2. (Corona) Hoeveel mensen mag ik uitnodigen voor een feest?

3. Sexting

4. Wanneer zijn de volgende verkiezingen?

5. (Corona) Donkere gedachten

6. Seks

7. Corona (algemeen)

8. (Corona) hulplijn

9. Veilig sexten hoe doe je dat?

10. Moet ik in quarantaine wanneer ik terugkom uit het buitenland?

bottom of page