top of page
Zoeken

Jeugdschepenen in gesprek met minister Dalle over de heropstart van het jeugdwerk

De voorbije weken werd het leven van onze kinderen en jongeren door elkaar geschud. De jeugd terug perspectief bieden werd in deze crisis de hoofdopdracht van iedereen die beleid maakt voor kinderen en jongeren. Langzaam maar zeker zien we de dagelijkse coronacijfers de juiste richting uitgaan, al zal de situatie ook de komende maanden verre van normaal zijn. Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, ging daarom in virtueel gesprek met de Vlaamse en Brusselse jeugdschepenen over de heropstart van het jeugdwerk.


"Als minister van Jeugd heb ik de voorbije weken aandacht gevraagd voor onze kinderen en jongeren in deze crisis en in de exit-strategie in het bijzonder", aldus Dalle. "Met een actieplan voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren, versoepelingen rond speeltuinen en sportterreintjes en met de plannen die jeugdkampen en -activiteiten tijdens de zomer mogelijk maken werden concrete stappen gezet. Vorige week werden ook de verdeling en de contouren binnen het Noodfonds van de Vlaamse overheid bekend gemaakt. Met 87 miljoen euro extra hebben de lokale besturen zo een extra zetje om volop in te zetten op de jeugd."


Tijdens een online zoomsessie waar meer dan 80 jeugdschepenen op in tekenden, gaf de minister een gedetailleerde beschrijving van alle genomen initiatieven en maatregelen voor de jeugdsector in de zomer. Op verschillende momenten kregen de schepenen ook kans om hun prangende vragen rechtstreeks aan de minister van Jeugd te stellen.Verschillende vragen passeerden de revue en kregen een antwoord van minister Dalle. Maar verschillende jeugdschepenen lichtten ook toe hoe ze binnen de exit-strategie perspectief bieden aan de jeugd in hun eigen gemeente of stad. Zo werd er heel wat nuttige informatie gedeeld om van elkaar te leren.


Jurgen Sprangers, directeur van Bataljong, schoof mee aan de virtuele tafel en maakte de brug tussen het jeugdbeleid en de lokale besturen. "Het perspectief van kinderen en jongeren is zo belangrijk", aldus Sprangers. "Het is daarom doorslaggevend dat lokale besturen vertrekken vanuit die leefwereld en vooral mét kinderen praten in plaats van over hen. Ik heb heel veel goede voorbeelden gezien. Zoals gemeenten die erg goed ingezet hebben om jongeren te bereiken via influencers en soms werkt het ook heel goed als de kinderen de informatie zelf met filmpjes kunnen verspreiden naar andere kinderen."


"Als we in Vlaanderen en Brussel een sterk jeugdwerk hebben, dan is dat in de eerste plaats geregeld door de lokale initiatieven", sluit Benjamin Dalle af. "Ik hoop dat ik de jeugdschepenen op deze manier nog extra hulp kan bieden in hun strijd voor de goede zaak."

Comments


bottom of page