top of page
Zoeken

Jeugdsector springt in de bres voor tijdelijke noodplaatsen

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor slaan de handen in elkaar om tijdelijke noodplaatsen voor asielzoekers te voorzien. In het kader van de zoektocht naar opvangplaatsen, maakt het jeugdwerk op korte termijn ruimte vrij.Dalle stelt ongebruikte ruimtes op drie sites die eigendom zijn van de Vlaamse overheid ter beschikking. In twee jeugdcentra in Beersel (Destelheide en Hanenbos) kunnen vanaf deze week asielzoekers voor korte tijd worden opgevangen. Vandaag wordt een groep gezinnen en kinderen ondergebracht in Destelheide. Zij zullen daar enkele dagen verblijven, in afwachting dat een plaats vrijkomt in een gewoon centrum. Staatssecretaris de Moor heeft daarover contact gehad met de burgemeester met Beersel.


De planning van de jeugdactiviteiten in deze centra blijft ongewijzigd. De beschikbare capaciteit voor de opvang van asielzoekers zal daardoor verschillen van dag tot dag.


Op het domein van de Hoge Rielen in Kasterlee is er in twee gebouwen noodopvang gepland in de periode van november tot eind februari. Voor die gebouwen zijn er geen reservaties voor jeugdwerk in die periode.


Beide jeugddomeinen zullen vooral ingezet worden als buffercapaciteit om families en minderjarigen voor korte tijd op te vangen, in afwachting dat een plaats vrijkomt in een gewoon centrum.


Daarnaast vroeg minister Dalle aan sectororganisatie Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) na te gaan welke mogelijkheden er zijn bij de uitbaters van jeugdverblijven en hostels. Verschillende organisaties hebben aangegeven te willen helpen, de capaciteit en duurtijd die zij kunnen aanbieden verschilt van verblijf tot verblijf. Van het aanbod van de verschillende organisaties wordt nu een analyse gemaakt. Tegen eind volgende week zou duidelijk moeten zijn over hoeveel beschikbare plaatsen het gaat.


Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “Dit is niet zomaar asielopvang, dit is de jeugdsector die verantwoordelijkheid opneemt in een urgente crisis. Ik ben hen daar bijzonder dankbaar voor. Het betreft eenvoudige basisopvang voor een beperkte groep mensen, zonder dat dit ten koste gaat van de reguliere jeugdactiviteiten. Zowel de infrastructuur als de mensen die er werken, hebben ervaring in het kwaliteitsvol verwelkomen van kinderen en gezinnen. Jeugdcentrum Destelheide bezit niet voor niets het Quality Label for Youth Centers van de Raad van Europa, een label dat wordt uitgereikt aan uitmuntende jeugdcentra. Er is veel ruimte en de opvang gebeurt in een familiale sfeer, zonder overlast voor de buurt.”


Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor: “Het is fantastisch hoe de jeugdsector zich solidair opstelt. Met de bijdrage van de sector hebben we weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. Het is mijn absolute prioriteit om te zorgen dat gezinnen en kinderen niet op straat belanden. Grote dank aan collega Dalle om zo proactief mee te zoeken naar oplossingen.”

Kommentare


bottom of page