top of page
Zoeken

Jeugdverblijven en kampeerterreinen klaar voor de zomerkampen

De 700 Vlaamse jeugdverblijven en kampeerterreinen zijn klaar om de jeugdverenigingen te ontvangen tijdens hun zomerkamp. Uitbaters van jeugdverblijven moeten zich aan enkele maatregelen houden om hun gebouwen en terreinen coronaproof te houden deze zomer. Om dat vlot te laten verlopen voorziet de Vlaamse Regering een bedrag van 12 miljoen euro voor de jeugdverblijfscentra. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir bezochten vandaag het jeugdverblijf Ten Berg in Merelbeke.Eind mei maakte minister Dalle bekend dat de zomerkampen kunnen doorgaan. Dat zorgde niet enkel voor opluchting bij de jeugdverenigingen, maar ook de uitbaters van jeugdverblijven haalden opgelucht adem. Toch zal de kampzomer er dit jaar anders uitzien, want niet enkel de jeugdbewegingen en -verenigingen moeten zich aan maatregelen houden, ook de verblijven dienen te voldoen aan de opgelegde maatregelen.


Om de jeugdverblijfscentra te ondersteunen in hun heropstart na de quarantaine voorziet de Vlaamse Regering een bedrag van 12 miljoen euro aan het jeugdtoerisme. Door de coronacrisis kwamen ook zij zwaar onder druk te staan, dit bedrag dat vanuit het noodfonds wordt voorzien, geeft hen de nodige zuurstof om de heropstart succesvol aan te pakken.


Het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) bereidt de heropstart al voor sinds eind maart samen met de partners uit het jeugdwerk en minister Dalle. "Ons protocol bevat een aantal algemene richtlijnen rond hygiëne, maar we formuleren ook een aantal mogelijkheden om de contactbubbels van maximaal 50 personen te realiseren", aldus Frederik Vercammen van CJT.De uitbaters van gebouwen en terreinen zijn daar de voorbije weken mee aan de slag gegaan. Zo delen ze slaapkamers, sanitair en eetzalen op en heel wat uitbaters nemen ook extra veiligheidsmaatregelen. "Eén op drie maakt extra ruimte vrij voor tenten", aldus Vercammen. "Nog eens één op drie zorgt voor extra toiletten en één op zeven biedt zelfs bijkomende binnenruimte aan in een leegstaande school of parochiaal centrum bijvoorbeeld."


Ook bij jeugdverblijf Ten Berg in Merelbeke hebben de uitbaters enkele aanpassingen gedaan. Het domein, dat bestaat uit 2 gebouwen en een tentenweide, ontvangt deze zomer naar schatting 800 kinderen en begeleiders voor 5.000 overnachtingen. De uitbater stelde een eigen draaiboek samen op basis van het protocol van CJT. "Deze zomer zijn de gebouwen telkens apart verhuurd", zegt de uitbater van jeugdverblijf Ten Berg. "Dus er zullen telkens twee verschillende groepen aanwezig zijn op het domein. Daarom hebben we het bos ook in twee verdeeld en de sportterreintjes zitten in een beurtrol. Elke bubbel heeft, zoals het moet volgens de regels, een eigen slaapgang en sanitair. En een speellokaal wordt deze zomer ingezet als extra eetzaal."


"Fijn te zien dat de jeugdverblijven vol enthousiasme aan de slag zijn gegaan om hun gebouwen en terreinen coronaproof te maken en ook te houden", aldus minister Benjamin Dalle. "De sector heeft hier weer eens bewezen hoe goed en efficiënt ze te werk gaan. Kinderen geven het coronavirus nauwelijks door, maar er mag geen enkel risico genomen worden. Het belangrijkste is immers dat elk kind een onvergetelijke zomer tegemoet kan gaan."


“Velen onder ons koesteren warme herinneringen aan het jaarlijkse kamp van de jeugdbeweging. Voor vele Vlamingen was dat het hoogtepunt van hun zomervakantie, voor sommigen onder hen vaak ook de enige vakantie-ervaring. Ook vandaag nog blijven schooluitstappen, bosklassen of jeugdkampen belangrijk. Dit is enkel mogelijk door het aanbod dat 600 jeugdverblijven creëren. Samen maken die elk jaar maar liefst 2,8 miljoen overnachtingen mogelijk. Door de coronacrisis hebben deze jeugdverblijven echter grote schade geleden, geschat op 12 miljoen euro. Ik ben blij dat we via het noodfonds van de Vlaamse Regering dit, voor onze jongeren oh zo belangrijke aanbod, kunnen blijven aanbieden”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.


コメント


bottom of page