top of page
Zoeken

Jeugdwelzijnswerkers vanaf vandaag essentieel beroep tijdens coronacrisis

Op vraag van de Vlaamse Regering werden jeugdwelzijnswerkers door de nationale veiligheidsraad toegevoegd aan het ministeriele besluit over essentiële beroepen. Dit werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch staatsblad. Dit betekent dat jeugdwelzijnswerkers de nodige ruimte krijgen om hun job te kunnen doen. Daarenboven zullen zij ook hun kinderen naar de opvang kunnen brengen. “Onze jeugdwelzijnswerkers staan op de eerste lijn en hebben direct contact en vaak een hechte vertrouwensband met kwetsbare kinderen en jongeren. Door dit besluit willen we hen alle ruimte geven om hun belangrijke job te blijven vervullen,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van jeugd.De coronacrisis treft onze kwetsbare kinderen en jongeren dubbel zo hard. Ze groeien bijvoorbeeld op in grootsteden of in een moeilijke thuissituatie, hebben beperkte toegang tot internet en soms met slechts één laptop voor het hele gezin. Vaak hebben deze jongeren ook geen toegang tot een tuin. Nu wordt opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven en veel jeugdactiviteiten zijn afgelast, zien veel kinderen en jongeren de muren elke dag dichter op zich afkomen. 

Meer dan ooit spelen jeugdwelzijnswerkers vandaag een soms levensbelangrijke rol. Velen draaien dan ook overuren vandaag. Zij weten als geen ander wat er belangrijk is voor deze kinderen en jongeren en hoe ze het best kunnen helpen. Ze detecteren waar de pijnpunten zitten en kunnen hen begeleiden. 

In deze coronacrisis spelen jeugdwelzijnswerkers een cruciale rol. Ze zijn een belangrijke spil in lokale netwerken rond kwetsbare kinderen en jongeren. Zij vervullen een belangrijke pro-actieve rol in het informeren van kinderen en jongeren over de coronamaatregelen, de gevolgen ervan en hen de nodige ondersteuning te bieden.

Op vraag van de Vlaamse Regering werd het beroep van jeugdwelzijnswerker toegevoegd aan de lijst met essentiële beroepen tijdens de coronacrisis. Concreet betekent dit dat de jeugdwelzijnswerkers de nodige ruimte krijgen om hun werk te doen en kunnen gebruik maken van de kinderopvang. -

“Dit is een belangrijke erkenning van het belang van jeugdwelzijnwerkers,” aldus minister Dalle.


“Als geen ander weten zij met welke problemen kwetsbare kinderen en jongeren worden geconfronteerd. Ze zijn vaak van levensbelang voor deze kinderen en jongeren. Deze groep wordt dubbel zo hard getroffen door de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus. Meer dan ooit is het belangrijk om in hulp dicht bij die kinderen en jongeren te voorzien.” 

“Tijdens deze crisisperiode is het nog duidelijker hoe belangrijk de rol van jeugdwelzijnswerkers is naar kinderen en jongeren toe in maatschappelijk kwetsbare situaties. Zij zetten zich nu online en offline in om hen te informeren, maar ook om hun noden te horen en daarmee aan de slag te gaan. Jeugdwelzijnswerkers waar  kinderen en jongeren zich veilig bij voelen en waar ze zichzelf bij kunnen zijn, meer dan ooit is dat nodig,” aldus Ikrame Kastit, co-coördinator Uit De Marge, Steunpunt voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. 

Comments


bottom of page