top of page
Zoeken

Jongeren volgen digitale opleiding speelpleinanimator

De krokus– en paasvakantie zijn traditiegetrouw dé periodes bij uitstek waarin de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) nieuwe speelpleinanimatoren opleidt. In normale jaren zijn beide vakanties goed voor meer dan 1.000 nieuwe, gevormde jongeren die vooral tijdens de zomervakantie aan de slag gaan op een speelpleinwerking in hun buurt. De huidige jeugdwerkregels in het kader van corona laten een fysieke cursus alvast tijdens de krokusvakantie niet toe. Gelukkig werd er de afgelopen maanden achter de schermen hard gewerkt aan een digitaal alternatief dat VDS vanaf maandag uitrolt en uitprobeert. 149 jongeren nemen deel aan die online cursus. "Het is bijzonder sterk dat ze zich ook nu weer aanpassen om de opleidingen speelpleinanimator toch te laten doorgaan op een coronaveilige manier. We mogen oprecht trots zijn op ons jeugdwerk", zegt Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle.



Perspectief bieden en opvolging verzekeren

Sinds 1980 leidt de VDS jaarlijks zo’n 1600 nieuwe speelpleinanimatoren op tijdens alle schoolvakanties. Daarvoor kan het rekenen op een gemotiveerde ploeg van meer dan 350 vrijwilligers. "Zowel deelnemers als onze eigen vrijwilligers leven elke keer opnieuw erg toe naar zo’n intense cursusweek", zegt Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. "Jongeren worden ondergedompeld in de leefwereld van kinderen, leren opnieuw voluit spelen, activiteiten voorbereiden, werken aan een verantwoordelijke basishouding… Kortom: op een speelse manier met veel interactie, inkleding en uitwisseling worden deelnemers klaargestoomd en voorbereid om als animator aan de slag te gaan op een speelpleinwerking in hun buurt."

… en toen kwam corona. Wachten tot fysieke cursussen weer mogelijk zijn, was voor de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk geen optie. "Vanuit ons organisatiedoel, 'meer en betere (speel)kansen voor kinderen en jongeren', vinden we het onze plicht om ondanks corona zoveel mogelijk jongeren de kans te bieden om op een veilige manier cursus te volgen, stage te lopen en een erkend attest te behalen," gaat Bert Breugelmans verder. "Daarnaast willen we de (speel)kwaliteit bewaken en de opvolging en doorstroom van gevormde jongeren op de lokale speelpleinwerkingen verzekeren. We bleven niet bij de pakken zitten."


"Eerlijk... er gaat niets boven fysiek cursus geven, maar ik wilde ook meteen mijn schouders zetten onder dit digitaal alternatief omdat we op deze manier toch een pak jongeren kunnen klaarstomen voor het speelpleinwerk. Voor hen kunnen we op deze manier een nieuwe wereld openen boordevol plezier, vriendschap en speelkansen" - Yasmine van Put, vrijwillig VDS-instructeur



Een nieuwe, coronaproof cursusformule

In overleg met de Vlaamse overheid en de eigen VDS-vrijwilligers werd een nieuw flexibel cursussysteem ontwikkeld. De bijhorende twijfels (bv. schrijven jongeren zich wel in voor een digitale cursus, weeral achter die pc…?) werden gepareerd door een bevraging eind oktober bij 700 deelnemers wiens cursus eerder in het water viel. Alle jongeren gaven uiteraard de voorkeur aan een fysieke cursus, maar beseffen ook dat het de enige manier is om op korte termijn als opgeleide animator op een speelplein aan de slag te gaan. "We vertrekken vanuit het idee dat cursussen fysiek doorgaan in kleinere groepen (max. 16 deelnemers), maar voorzien per cursus een speels, digitaal alternatief", aldus Bert Breugelmans. "Zo kunnen we onze cursussen blijven garanderen ook wanneer de overheid strengere maatregelen oplegt of wanneer we het zelf niet veilig genoeg vinden." Elke cursus wordt dus dubbel voorbereid. Dat is logistiek en financieel een stevige inspanning, maar nodig. Deelnemers weten al bij inschrijving wat het digitaal alternatief voor hun cursus inhoudt. Geen verrassingen dus.

Wanneer de cursus digitaal moet starten, zoals in de krokusvakantie nu het geval is, deelt VDS de 50 vormingsuren op in twee delen. De eerste 20u vorming gaat digitaal door op verschillende dagen tijdens krokus. De overige 30u vorming wordt gegeven in de zomervakantie. "Zo vermijden we dat jongeren op een korte periode 50u aan een scherm gekluisterd zijn én hopen we dat het tweede deel tijdens de zomervakantie alsnog fysiek kan doorgaan."


"De jeugdorganisaties tonen ongelofelijk veel veerkracht en flexibiliteit tijdens de coronaperiode. Hun inzet zorgt voor belangrijke lichtpuntjes in het leven van zoveel kinderen en jongeren. Het is bijzonder sterk dat ze zich ook nu weer aanpassen om de opleidingen speelpleinanimator toch te laten doorgaan op een coronaveilige manier. We mogen oprecht trots zijn op ons jeugdwerk." - Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd.


Krokusvakantie gaat digitaal van start

Vanaf 19 december kon er worden ingeschreven. Amper 2 weken later waren alle plaatsen bezet. 420 15/16-jarigen schreven zich in voor een cursus animator, waarvan 149 jongeren voor de krokusvakantie. Gezien de huidige maatregelen start hun cursus maandag digitaal op. De huidige maatregelen en het aantal inschrijvingen herbevestigen de keuze voor dit digitaal aanbod dat voor vele jongeren waarschijnlijk geen soelaas brengt, maar blijkbaar voor anderen dan toch weer perspectief biedt.


Het zal anders zijn, maar niet minder kwalitatief, waardevol en speels! De panlatten, doeken, verkleedkleren en materiaalbakken staan klaar. Dan weet je... dit komt goed! Cursusvibes only! We zorgen voor zoveel mogelijk afwisseling en dynamiek, zoals iedereen dat van ons gewoon is. We zijn fier op het feit dat we in moeilijke omstandigheden er toch in slagen om een heleboel jongeren weer perspectief te bieden. Op een fijne cursusweek en op het vooruitzicht van een speelse speelpleinzomer waar ze na deze week eindelijk deel van kunnen uitmaken.


Meer info op www.speelplein.net.

bottom of page