top of page
Zoeken

“Kampdrang” groot bij de jeugd

Vandaag heeft Vlaams minister Benjamin Dalle het officiële startschot gegeven van het zomerkampenseizoen. Meer dan één miljoen kinderen en jongeren uit heel van Vlaanderen en Brussel zullen deze zomer gebruik maken van het jeugdwerk. Voor het eerst in twee jaar kan dat zonder coronaregels. “We merken dat het jeugdwerk bijzonder populair is: de kampdrang is groot. Veel jongeren hebben enorm uitgekeken naar een kamp zonder zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat we een mooie jeugdwerkzomer tegemoet gaan,” aldus Benjamin Dalle.


1 juli is traditioneel de aftrap van de zomerkampen. Ook dit jaar zullen meer dan een miljoen kinderen gebruik maken van het straffe aanbod van ons jeugdwerk. Samen buitenspelen, ravotten en plezier maken op kamp of vakantie met een jeugdorganisatie of zich uitleven op de speelpleinwerking, er is voor elk wat wils. Dit jaar kan dat opnieuw zonder coronaregels of belemmeringen. De kinderen en jongeren kunnen zich dus echt uitleven.

De “Kampdrang” bij de kinderen en jongeren is bijzonder groot. Naar schatting worden er 26.500 activiteiten georganiseerd. Dat aantal stijgt jaar na jaar: bij de speelpleinwerkingen alleen is het aantal activiteiten toegenomen van 557 in (2015) tot 628 werkingen deze zomer. Ook het aantal leden bij de jeugdverenigingen blijft stijgen, met meer dan 279.000 ingeschreven bij de start van dit jaar. Naar verwachting zal dat aantal alleen maar blijven toenemen.

Om het jeugdwerk beter te ondersteunen werd onlangs het masterplan Jeugdkampen goedgekeurd binnen de Vlaamse Regering. Met het plan wil Vlaams minister Dalle het eenvoudiger maken voor de jeugdorganisaties om kampen te organiseren. Zo komt er een vernieuwde website met overzichtelijke informatie voor groepen die op kamp gaan en komt er later dit jaar een ‘kampas’ zodat vrijwilligers eenvoudiger een locatie kunnen boeken. Daarenboven werd de voorraad tenten van de Vlaamse uitleendienst (ULDK) aangevuld met voor 1 miljoen euro aan nieuw kampeermateriaal.

Deze kampzomer kan voor het eerst in twee jaar doorgaan zonder coronaregels. Een opluchting bij veel organisaties. Het is bijgevolg ook opnieuw mogelijk om naar het buitenland te gaan op kamp, een aanbod dat ook dit jaar op volle toeren draait.

Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, blikt vooruit op een zorgeloze kampzomer: “Eindelijk is het opnieuw mogelijk om zorgeloos op kamp te gaan. Voor meer dan een miljoen kinderen en jongeren worden dit unieke dagen en weken. Herinneringen en ervaringen die ze nog lang zullen koesteren in hun leven. De afgelopen weken werd er door sommigen een verkeerd beeld opgehangen van ons jeugdwerk. In de discussie rond alcohol op kamp werden vaak karikaturen opgehangen. Niets is minder waar: duizenden jongeren en vrijwilligers engageren zich om voor elkaar een heel sterk aanbod te voorzien. We kunnen alleen maar heel fier zijn op wat ze daarmee bereiken. Ik wens iedereen een schitterend kamp toe.”


Comentários


bottom of page