top of page
Zoeken

Kampzomer van start: meer dan 23.600 jeugdactiviteiten op de planning

Vandaag start officieel de jeugdwerkzomer. Ook dit jaar in bijzondere omstandigheden met speciale jeugdwerkregels die samen met de jeugdwerksector en experten werden opgesteld. Er worden deze zomer naar schatting zo’n 23.600 activiteiten georganiseerd, gaande van kampen van de jeugdbewegingen met overnachtingen tot speelpleinwerkingen. De meeste activiteiten vinden plaats tussen 15 juli en 15 augustus. “Jongeren hebben zich de afgelopen maanden bijzonder verantwoordelijk getoond. Dat we op kamp kunnen vertrekken is het resultaat van de inzet van bijna 100.000 animatoren, leiders en vrijwilligers. We mogen heel erg fier zijn op hun inzet,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd.Er is lang naar uitgekeken en vandaag is het eindelijk zover: de kampzomer wordt officieel op gang getrapt. Volgens de Ambrassade, de ondersteuner van het jeugdwerk in Vlaanderen, worden er deze zomer meer dan 23.600 activiteiten georganiseerd. Zo’n 96.000 animatoren, leiders en vrijwilligers moeten alles deze zomer in goede en veilige banen leiden. Het grootste aandeel van de jeugdwerkactiviteiten bestaat uit vakantieaanbod zonder overnachting. Het aantal activiteiten met overnachting ligt rond de 6.700.


De kampen kunnen di jaar opnieuw georganiseerd worden dankzij de speciale jeugdwerkregels. Deze werden eerder dit jaar goedgekeurd door het overlegcomité en kwamen tot stand in nauw overleg tussen de jeugdwerksector, de experten en de verschillende ministers van Jeugd van ons land.


Zo worden de kampen en activiteiten opgedeeld in groepen van maximaal 100 (juli) en 200 (augustus), exclusief de begeleiders. Binnen deze bubbels kan er samen worden gespeeld, gegeten en geslapen. Externe contacten worden vermeden. Er wordt ook extra ingezet op verluchting, hygiëne en er moeten voldoende rustmomenten zijn. Ook werd een speciale noodprocedure uitgewerkt voor mocht er toch een besmetting plaatsvinden. In tegenstelling tot vorig jaar is er geen specifieke afstandslimiet voor buitenlandse kampen. Kinderen en jongeren kunnen dus ook zonder al te veel zorgen op buitenlands kamp.


Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle is bijzonder fier op de jeugdsector: “Onze kinderen en jongeren hebben zich tijdens deze coronaperiode bijzonder solidair en verantwoordelijk gedragen. Zelfs in de moeilijkste momenten van de pandemie was er een aanbod vanuit het jeugdwerk, zowel on- als offline. Iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt heeft enorme wendbaarheid en veerkracht getoond. Het waren soms de enige lichtpuntjes in het leven van onze kinderen en jongeren. Ik hoop dat het echt een onvergetelijke kampzomer wordt, ze hebben het verdiend,” aldus Dalle.


Eva Vereecke, directeur van De Ambrassade: “"Het hele jaar door stond het jeugdwerk klaar om kinderen en jongeren de nodige ademruimte te geven, dat is deze zomer niet anders. De 100.000 vrijwilligers die nu klaarstaan hebben een zeer complex jaar achter de rug maar gaan, ondanks de nog steeds strenge regels voor jeugdactiviteiten, een zomer vol kampen en jeugdactiviteiten op poten zetten voor meer dan 1 miljoen kinderen en jongeren. Laten we allemaal samen (ouders, lokale besturen, burgemeesters, koepels) die vrijwilligers zo goed mogelijk positief ondersteunen om er opnieuw een topzomer van te maken. Zo kunnen zij volledig gaan voor wat er echt toe doet: samen genieten van onvergetelijke jeugdwerkervaringen!”


De Jeugdwerkregels kan u terugvinden op de website van de Ambrassade: https://ambrassade.be/nl/jeugdwerkzomer/zomerregels

Comments


bottom of page