top of page
Zoeken

Kinderen en jongeren moeten prioriteit zijn op volgende Nationale Veiligheidsraad

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle vraagt dat de betrokken ministers en experten op de volgende Nationale Veiligheidsraad een prioriteit maken van exitmaatregelen voor kinderen en jongeren. De Veiligheidsraad besliste woensdag om vanaf volgende week opnieuw trainingen in openlucht in clubverband en tot twintig personen toe te laten, maar kinderen die niet in een sportclub zitten, dreigen uit de boot te vallen, zegt Dalle.


bron: Belga
bron: Belga

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens trok eerder deze week al aan de alarmbel. Kinderen en jongeren moeten zichtbaar worden in de exitstrategie, vond ze. Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle schaarde zich achter die oproep.


De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag om sport in clubverband, in openlucht, in aanwezigheid van een trainer en in een groep van maximaal twintig personen opnieuw toe te laten vanaf maandag. Dat geldt ook voor kinderen. Daarnaast gaan musea en dierenparken open, zij het telkens met de nodige voorwaarden rond hygiëne en sociale afstand. "Er zijn stappen vooruit gezet", reageert Dalle, "maar kinderen die niet in sportclubs zitten of niet het geld hebben om bijvoorbeeld een natuurpark te bezoeken, dreigen uit de boot te vallen."


De minister denkt onder meer aan speelpleinen, skateparken en voetbalpleintjes, waar kinderen voorlopig niet kunnen gaan spelen. "Er is de voorbije weken veel gedaan voor de economie en dat is ook terecht. De winkelstraat is open, maar nu moet ook de speelstraat opengaan."


Dalle vraagt de exitexperten in de GEES en de Nationale Veiligheidsraad om daar tijdens de volgende vergadering een prioriteit van te maken. Over zomerkampen, bijvoorbeeld van jeugdbewegingen, verwacht Dalle rond eind mei meer duidelijkheid.


(bron: Belga)

תגובות


bottom of page