top of page
Zoeken

Kinderen tonen de weg, de kinderrechten zijn ons kompas

In het nieuwe jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat weerklinkt de oproep om kinderen en jongeren meer dan ooit een stem te geven in het maatschappelijk debat. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle onderschrijft die oproep en pleit voor een doorgedreven participatie van de jeugd. “We moeten kinderen en jongeren informeren, hen een stem geven en ernaar luisteren.”Het Kinderrechtencommissariaat maakt elk jaar rond 20 november, de internationale Dag van de Rechten van het Kind een jaarverslag op, met daarin een toelichting van het voorbije werkjaar. In het jaarverslag wordt dieper ingegaan op de diverse opdrachten en activiteiten van het Kinderrechtencommissariaat, en analyseert het Kinderrechtencommissariaat de meldingen en klachten van het afgelopen jaar. In 2022-2023 ging het om 1.289 klachten, vragen en signalen. Dat waren er 40 meer dan een jaar voordien.


Kinderen tonen de weg


Het thema van het jaarverslag is: ‘kinderen tonen de weg’. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens roept op om kinderen en jongeren echt een stem te geven. “Ze hebben immers weinig invloed op de politiek, hun stem wordt zelden gehoord in het publieke debat en hun belangen staan lang niet altijd centraal. Terwijl we toch voor grote uitdagingen staan. Keuzes die gemaakt worden voor de toekomst, ook voor hún toekomst en die van volgende generaties kinderen en jongeren. Maar hun impact op die toekomst is nog te beperkt”, zegt Vrijens in het voorwoord van het jaarverslag.


Daar sluit Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle zich bij aan. “We moeten kinderen en jongeren informeren, hen raadplegen, hen een stem geven, ernaar luisteren, hen betrekken en als het even kan samen mét hen beslissingen maken. We moeten de jeugd initiatiefrecht geven.”Participatie is extra belangrijk met een verkiezingsjaar voor de deur. Dalle: “Voor vele jonge burgers zijn de aankomende federale, regionale, Europese en lokale verkiezingen de eerste gelegenheid om zich naar het stemhokje begeven. Toch zijn deze verkiezingen niet de enige manier om gehoord te worden. Nog tot 19 november kunnen alle kinderen en jongeren in Vlaanderen hun stem uitbrengen voor de nieuwe Vlaamse Jeugdraad. De vertegenwoordigers zullen de komende drie jaar de belangen van de jeugd verdedigen bij politici en beleidsmakers. Ik stel vast dat deze verkiezing nog te weinig gekend is bij vele kinderen en jongeren. We moeten hen duidelijk maken dat deze verkiezing een belangrijke manier is om hun stem te laten horen. De Vlaamse Jeugdraad is het bewijs dat de jeugd wel degelijk impact heeft en kan wegen op het beleid.” 


Gaza


In het jaarverslag gaat ook veel aandacht naar het beschermen van kinderrechten over de grenzen heen. De schrijnende beelden uit Gaza hebben de voorbije weken uitvoerig aangetoond hoe belangrijk dat is. “Wat in Gaza gebeurt, valt op geen enkele manier te rechtvaardigen”, stelt Dalle. “Het internationaal humanitair recht wordt daar massaal geschonden en dat moet onmiddellijk stoppen. We moeten heldere taal spreken: stop de aanvallen, respecteer het internationaal humanitair recht en respecteer de kinderrechten. Laat het sterven van onschuldige slachtoffers stoppen! Kinderrechten verdedig je voor alle kinderen en in alle omstandigheden.”


Lees hier het jaarverslag 2022-2023 'Kinderen tonen de weg' van het Kinderrechtencommissariaat.

Comments


bottom of page