top of page
Zoeken

Meer dan 1,6 miljoen euro investeringen in energiezuinige en toegankelijke jeugdlokalen

De Vlaamse Regering trekt meer dan 1,6 miljoen euro uit voor 23 verschillende projecten van jeugdorganisaties om hun infrastructuur energiezuiniger en toegankelijker te maken. “Onze kinderen en jongeren verdienen moderne en veilige plaatsen om te spelen, elkaar te ontmoeten of gewoon zichzelf te kunnen zijn. De coronacrisis heeft het belang hiervan nog maar eens benadrukt”, aldus Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle. Het gaat in totaal om een bedrag van 1.629.829,87 euro.De sectorale investeringssubsidies voor jeugdinfrastructuur voor bovenlokale cultuur- en jeugdinfrastructuur worden elk jaar toegekend aan organisaties die hun gebouwen toegankelijk willen maken of energiezuiniger. Het gaat bijvoorbeeld over aanpassingen voor rolstoelgebruikers, isolatie, nieuwe verwarmingsinstallaties, …. Dankzij het relanceplan “Vlaamse Veerkracht” kunnen er dit jaar meer organisaties gebruik maken van de subsidies. Organisaties die beschikken over bovenlokale jeugdinfrastructuur kunnen tot 60% investeringssubsidie ontvangen voor maatregelen ten behoeve van het energiezuiniger of toegankelijker maken van de gebouwen en sites.


Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle: “Deze investeringen zijn echt noodzakelijk: we willen het jeugdwerk en de infrastructuur openstellen voor alle kinderen en jongeren. Dat vergt extra inspanningen voor organisaties. Zulke investeringen zijn voor organisaties die werken met kleine marges vaak onmogelijk. Met deze subsidies krijgen ze dat broodnodige financiële duwtje in de rug. Onze kinderen en jongeren verdienen moderne en toegankelijke jeugdinfrastructuur. Deze investeringen moeten ervoor zorgen dat nog meer kinderen en jongeren kunnen genieten van een zorgeloze vrije tijd in de meest optimale omstandigheden.”


In totaal dienden 31 organisaties een subsidieaanvraag in. 23 van hen werden goedgekeurd.Eén van die organisaties is Jeugdcentrum De Bogaard in Geel. Zij ontvangen een bedrag van 228.022,74 euro voor het energiezuinig maken van het jeugdcentrum. Het gaat over een renovatie van het gebouw en het isoleren van de dakconstructie, het plaatsen van superisolerende beglazing en koepels, ventilatiewerken en het plaatsen van LED-verlichting. Daarnaast ontvangt de stad Geel ook een subsidiebedrag van 250.000 euro voor het toegankelijk maken van het gebouw voor mensen met een beperking.


Naast Jeugdcentrum De Bogaard, krijgen ook volgende organisaties een investeringssubsidie:


Jeugdverblijfcentrum JES Sleep Inn, Brussel: € 41.668,19:

Een nieuwe plateaulift moet het jeugdverblijfcentrum toegankelijk maken voor minder mobiele bezoekers. Daarnaast wordt er ook één kamer aangepast specifiek voor rolstoelgebruikers met aangepaste badkamer.


Jeugdcultureel Centrum Minus One, Gent: € 253.862,40

Er worden energiezuinige maatregelen genomen voor het jeugdcentrum Minus-One in Gent. De grootste energieverslinders van het gebouw (de verwarming en de verlichting) worden het komende jaar aangepakt.


Scoutslokalen Gudrun-Elckerlyk, Herent: € 38.511,85

De Scouts van Herent zal een oud schoolgebouwtje omvormen tot energiezuinige jeugdlokalen. Deze gebouwen zullen vooral gebruikt worden voor de AKABE-werking (kinderen en jongeren met een handicap binnen scouting). Het gaat hier bijvoorbeeld om het isoleren van buitenmuren, plaatsen van dakisolatie, superisolerend glas en centrale verwarming.


Hopper Jeugdverblijf Merkenveld, Zedelgem: € 74.689,29

In het Hopper jeugdverblijf Merkenveld in Zedelgem komt er een nieuwe lift in de inkomhal voor minder mobiele personen. Er komt ook een toegankelijke badkamer met douche, toilet en wastafel. Daarnaast wordt er ook aangepast sanitair voorzien voor mensen met een beperking.


Centrum voor Jeugdtoerisme Sint-Jansburg - De Burcht, Malle: € 195.428,78

Het Centrum voor jeugdtoerisme wordt toegankelijker en duurzamer. Er komt onder meer een nieuwe verwarmingsinstallatie, betere isolatie en ventilatie en energiezuinig verlichting.


Speelstrozolder Diggie, Brakel: € 21.460,00

Bij Diggie VZW komt er dakisolatie voor de gloednieuwe ‘speelstrozolder’. Met de isolatie krijgen de bezoekers een extra ruimte om te spelen en te leren.


Vakantiehuis Fabiola, Maasmechelen: € 29.554,20

In vakantiehuis Fabiola in Maasmechelen komt er nieuwe dakbeglazing en ook dubbele deuren. Zo zal er minder warmte verloren gaan en is het vakantiehuis beter toegankelijk voor kinderen en jongeren met een beperking.


Salient School Hotel 2, Ieper: € 102.865,20

Het jeugdverblijfcentrum ‘The Salient’ dichtbij de Markt van Ieper krijgt steun om voor extra isolatie (dak, vloeren, schrijnwerk), een centrale verwarming met warmtepomp te plaatsen en te zorgen voor voldoende ventilatie.


't Kraaienest, Nieuwpoort: € 16.200,00

Er komen windturbines en batterijopslag in jeugdverblijf ’t Kraaienest in Nieuwpoort. Met deze investering trekt ’t Kraaienest de kaart van hernieuwbare energie.


Hopper Jeugdverblijf De Brink, Herentals: € 14.512,86

De Brink wordt energiezuiniger. In het verleden werd er al steun toegekend om het dak te isoleren en een zonneboiler te plaatsen. Nu worden alle lichten vervangen door energiezuinig LED-varianten met efficiënte sturing.


Centrum voor nascholing & posthogeschoolvorming, Poperinge: € 8.122,99

Het hoofdgebouw van het in het Plokkersheem wordt beter geïsoleerd. Daarbij wordt er ingezet op ecologische duurzaamheid van de bouwmaterialen.


De Barkentijn, Nieuwpoort: € 16.815,41

De Barkentijn in Nieuwpoort wordt uitgerust met nieuwe verlichting, er worden nieuwe thermostatische kranen geïsoleerd, de leidingen worden geïsoleerd en er komen frequentiegestuurde pompen. De ingrepen komen er na een gratis Energiescan die samen met de Vlaamse overheid en het Pulse Transitienetwerk werd uitgevoerd.


JINT, Brussel: € 172.785,10

De lokalen van JINT vzw worden energiezuiniger. Zo wordt er extra isolatie voorzien, wordt de condensatieketel en luchtgroep vervangen, komen er thermostatische kranten en komt er ook nieuwe verlichting.


Bemdhal, Arendonk: € 8.772,00

Het sociaal toeristisch verblijfscentrum de Bemdhal in Arendonk krijgt nieuwe LED verlichting, zowel binnen als buiten.


Jeugdverblijfcentrum Sloerodoe, Bocholt: € 19.821,15

Het Jeugdverblijfcentrum Sloerodoe in Bocholt krijgt aangepaste stroomvoorzieningen met nieuwe verlichting. Daarnaast krijgt het centrum een update wat betreft toegankelijkheid, zoals een rolstoeltoegankelijk verhard pad, een buitentrap en een aangepast toilet en douche.


De Bosgeus, Sint-Niklaas: € 41.165,71

De Bosgeus VZW zal haar hoofdgebouw energiezuiniger maken door het plaatsen van LED-verlichting en vloerisolatie.


K.S.J. De Burcht, Mol: € 22.450,00

K.S.J. De Burcht voerde een Energiescan uit via Pulse Transitienetwerk. Op basis hiervan worden nu middelen vrijgemaakt voor de vernieuwing van de centrale verwarming en worden de systemen beter afgeregeld. Er komt ook een zonneboiler.


Scoutslokaal De Olmen, Sint-Niklaas: € 67.122,00

Het scoutslokaal de Olmen krijgt steun voor energiezuinige maatregelen in het afbraak- en nieuwbouwproject voor de jeugdlokalen van de vereniging. Zo komt er LED-verlichting, isolatie en super isolerend glas. Ook wordt er een energie-audit uitgevoerd.


Scoutslokaal Donk, Herk-de-Stad: € 6.000,00

Scouting Donk krijgt steun voor het vervangen van de verwarmingsketel door een nieuwe en energiezuinig installatie.


Kommentare


bottom of page