top of page
Zoeken

Bijna 300 extra kampplaatsen voor jeugdbewegingen via soszomerkamp

Bijgewerkt op: 1 jul. 2020

En via het initiatief SOS Zomerkamp zijn er sinds 13 maart 284 kampplaatsen aangeboden. Via de website riepen KLJ, de Boerenbond en minister Dalle enkele weken geleden op om kampplaatsen aan te bieden en zo jongeren ook in tijden van corona deze zomer een fijn zomerkamp te bezorgen.


Op 22 mei werd beslist dat de jeugdkampen deze zomer kunnen doorgaan, mits een aantal veiligheidsbeperkingen. Veel jeugdbewegingen zaten echter met de handen in het haar over hun kampplaatsen. Om jeugdbewegingen te helpen in hun zoektocht naar geschikte kampplaatsen werd de website www.soszomerkamp.be gepromoot. Op die website kunnen land- en tuinbouwers en andere grondeigenaars hun terreinen aanbieden als kampterrein. Via de website zijn intussen 284 kampplaatsen aangeboden.


Land- en tuinbouwers kunnen een belangrijke rol spelen in het voorzien van voldoende aanbod om al die zoekende jeugdbewegingen een oplossing te bieden voor hun probleem. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits antwoordde vorige week al op een parlementaire vraag in overleg te gaan met minister Dalle omtrent het aanbod van landbouwpercelen als kampplaats. "Voor de jeugdkampen zijn we zeker bereid om in een aanbod te voorzien", zegt minister Crevits. "Samen met collega Benjamin Dalle gaan we daarvoor in overleg met de landbouw- en de jeugdorganisaties. Dit kan een mooie vorm van samenwerking zijn tussen de landbouw- en de jeugdsector."


Minister Dalle is bijzonder tevreden met het extra aanbod. "Mensen zijn bijzonder solidair in deze moeilijke periode. De respons is overweldigend. Met de hulp van de land- en tuinbouwbedrijven maar ook particulieren kan iedereen toch een geschikt plaatsje vinden om het kamp te laten doorgaan."


Wetgeving

De wetgeving rond ruimtelijke ordening bepaalt dat in agrarisch gebied geen recreatie kan gebeuren, maar voor jeugdkampen geldt in heel Vlaanderen een uitzonderingsregeling. Groepen onder toezicht van één of meer begeleiders mogen namelijk maximaal 75 kalenderdagen per jaar kamperen in agrarisch gebied. Als jij je weide dus maximaal 75 dagen per jaar verhuurt, heb je geen enkele verplichting, behalve aan de burgemeester melden wanneer er kampen plaatsvinden. Je hoeft geen toestemming te vragen. Hou er wel rekening mee dat je aan één groep maximaal 30 aaneensluitende dagen mag verhuren.


Zolang je je aan deze richtlijnen houdt komen ook je betalingsrechten voor het betrokken perceel niet in het gedrang. Het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) heeft op haar website een volledig overzicht van de geldende regelgeving.

bottom of page