top of page
Zoeken

Minister Dalle opent vrijetijdscentrum voor jongeren met beperking in Oostende

Op het Achturenplein in Oostende opende Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle afgelopen zaterdag Briek, de permanente uitvalsbasis voor vrijetijdsbesteding voor mensen met een beperking. Briek biedt heel wat mogelijkheden voor ontmoeting en spel, net als het aanpalend verkeersvrije plein waar naar hartenlust gespeeld kan worden. Bovendien ligt Briek op een zucht van het strand, wat het plaatje compleet maakt.Briek is de vrijetijdswerking van vzw Duinhelm en richt zich op jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking, die nood hebben aan vrije tijd. "De nieuwe locatie in het centrum van Oostende en op een boogscheut van

het strand vervangt de vroegere antennes, verspreid over de stad", zegt directeur Saskia Verelst. "Vroeger konden we drie activiteiten aanbieden, nu zijn het er vijftien. En daar was ook behoefte aan. De verhuizing naar een nieuwe locatie op een verkeersvrij plein geeft de werking een enorme boost."


De activiteiten die Briek aanbiedt, variëren van een knutseldag, filmavond, quiz tot een uitstap naar een pretpark.


"We hebben een werking voor jongeren tussen 12 en 30 jaar op woensdag en zaterdag, vergelijkbaar met de jeugdbeweging", zegt Wim Roegiers, verantwoordelijke

vrije tijd in Oostende. "Voor dezelfde groep is er tijdens vakanties ook een speelpleinwerking en houden we kampjes en reizen."


Ook G-sport ontbreekt niet bij Briek. In samenwerking met KV Oostende hebben ze een G-voetbalploeg. Hier kunnen jongeren op een inclusieve manier deel uit maken van een echte voetbalploeg. De jongeren trainen op wekelijkse basis en nemen deel aan een competitie. Jaarlijks is de G-voetbalploeg ook vertegenwoordigd op de Special Olympics met als resultaat een gouden mediale in 2018.


Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle is onder de indruk van de werking. "Jeugdwerk moet toegankelijk zijn voor iedereen, los van je achtergrond, beperking of financiële mogelijkheden", aldus Dalle. "Het blijft belangrijk dat jongeren zichzelf kunnen zijn en kunnen spelen, ook in coronatijden. Initiatieven zoals Briek worden vanuit Vlaanderen gesteund, want in het jeugdbeleidsplan is toegankelijkheid één van de prioriteiten."De nieuwe ruimte zorgt voor veel nieuwe mogelijkheden. Zo zal er iedere vrijdagavond een inclusieve ontmoetingsavond kunnen plaatsvinden. Tijdens die avonden kunnen de jongeren nieuwe mensen leren kennen. De nieuwe ruimte zorgt ook voor een gekende plaats in de stad waar de jongeren in het vrijetijdsloket terecht kunnen met al hun vragen rond vrije tijd.
(Bron: De Standaard)


Comments


bottom of page