top of page
Zoeken

Minister Dalle pleit voor meer ruimte voor kinderen en jongeren

Gisteren stelde het Kinderrechtencommissariaat haar jaarverslag voor in het Vlaams Parlement. Daarbij was de leidraad 'geef kinderrechten meer gewicht'. Vlaams minister van Jeugd en coördinerend minister Kinderrechten, Benjamin Dalle, pleitte er voor meer ruimte voor kinderen en jongeren, maar wil ook dat er meer aandacht gaat naar de mentale gezondheid van kinderen en jongeren.Het jaarverslag is een jaarlijkse toelichting door het Kinderrechtencommissariaat van het voorbije werkjaar. In het jaarverslag wordt dieper ingegaan op de diverse opdrachten en activiteiten van het Kinderrechtencommissariaat, maar worden ook de meldingen en klachten van het afgelopen jaar geanalyseerd.


Caroline Vrijens, Kinderrechtencommissaris: "Onze regelgeving is de laatste jaren meer en meer doordrongen van de kinderrechten, dat merk je wel. Maar we zijn er zeker nog niet. We krijgen nog steeds wel wat meldingen binnen op onze klachtenlijn. Op basis daarvan maken wij adviezen en die bezorgen we aan het beleid. Dat is wat we nu hier dan ook doen met ons jaarverslag."


Vlaams minister van Jeugd en coördinerend minister Kinderrechten, Benjamin Dalle, pleitte na de voorstelling van het jaarverslag voor meer mentale én fysieke ruimte voor kinderen en jongeren. "Als je hoort wat er leeft bij kinderen en jongeren, dan merk je dat plaats en ruimte echt essentieel is", aldus Dalle. "Dat is een thema dat momenteel niet of nauwelijks aan bod komt in het Kinderrechtenverdrag. Dat moeten we echt versterken."


Naast ruimte, vindt de minister ook het mentale welzijn een groot aandachtspunt. "In 1988, bij het vastleggen van het Kinderrechtenverdrag, lag er een hele grote focus op fysieke gezondheid. Natuurlijk is dat absoluut essentieel, maar toen werd mentale gezondheid nog niet echt als ‘belangrijk’ ervaren", gaat Dalle verder. "Dat moet meer aandacht krijgen. De coronacrisis, maar ook de oorlog in Oekraïne nu, hebben echt een impact op kinderen en jongeren. Daarom dit pleidooi om samen met het Kinderrechtencommissariaat niet alleen in ons land, maar ook binnen Europa en de Verenigde Naties, nog meer werk te maken van ruimte voor kinderen en jongeren én hun mentale welzijn."


Lees hieronder de toespraak van Benjamin Dalle:

Toespraak Benjamin Dalle voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat 2022
.pdf
Download PDF • 165KB

Lees hier het jaarverslag 2021-2022 'Meer gewicht aan kinderrechten' van het Kinderrechtencommissariaat.

Comentários


bottom of page