top of page
Zoeken

Minister Dalle roept op om pragmatisch om te gaan met voorkampen

Dit weekend bereikten het kabinet van minister Dalle en de Ambrassade een aantal vragen van groepen die normaal op dit moment met een kleine groep kampen opbouwen en die werden teruggestuurd door de burgemeester. Vooral in de provincie Luxemburg kwamen groepen in de problemen. In samenspraak met de provinciegouverneur werd er een oplossing gevonden: de burgemeesters kregen vandaag een brief ter verduidelijking: voorkampen kunnen doorgaan met maximum 20 personen, met social distancing en met meerderjarig toezicht. Minister Dalle is tevreden met deze oplossing: “Het is goed dat er nu duidelijkheid is, de vele vrijwilligers en leid(st)ers hebben zich ingezet om op een verantwoorde manier de kampen te organiseren, het is goed dat ze nu de nodige voorbereidingen kunnen treffen op het terrein.”Duizenden kinderen en jongeren vertrekken vanaf woensdag 1 juli op zomerkamp met de jeugdbeweging of jeugdorganisatie. Om dit alles vlot te laten verlopen op de kampplaats zijn sommige leid(st)ers al vertrokken op voorkamp. Daarmee stellen ze met een kleine groep de tenten op of zorgen ze ervoor dat het kamp wordt klaargemaakt voor de komst van de kinderen en jongeren. Gezien de strikte regels tijdens deze coronacrisis is er bij sommige gemeenten verwarring omstaan omtrent welke regels er nu gelden. In de provincie Luxemburg was er melding van groepen die terug werden gestuurd door de politie.

Na overleg werd een oplossing gevonden zodat ze alsnog op het kampterrein kunnen blijven. Om dergelijke misverstanden vandaag of morgen te vermijden heeft de provinciegouverneur vandaag een brief rondgestuurd met de juiste richtlijnen naar de lokale besturen. Bij de voorkampen gelden de algemene regels voor jeugd, cultuur en sport: groepen van maximum 20 personen en social distancing tussen de deelnemers. Daarnaast moet er ook een meerderjarige toezichthouder aanwezig zijn.

Minister Dalle is bijzonder tevreden met de snelle en pragmatische oplossing in Luxemburg en vindt dit een voorbeeld voor alle provincies in ons land. “Onze jeugdbewegingen hebben zich de afgelopen periode bijzonder verantwoordelijk opgesteld. Er is in de zomerkampen heel wat voorbereidend werk gekropen, zo doen ze er alles aan om de regels met betrekking tot corona en de kampbubbels te respecteren. Het zou jammer zijn dat groepen vandaag of morgen in de problemen komen met de voorbereiding van het kamp. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat we een snelle en pragmatische oplossing gevonden hebben voor de groepen in nood. Ik hoop dat dit meer duidelijkheid schept naar lokale besturen,” aldus Dalle.

De minister raadt samen met De Ambrassade (de ondersteuner van het jeugdwerk) de leiding van jeugdbeweging wel aan om steeds op voorhand contact te nemen met de gemeente of stad waar het kamp doorgaat. “Zo kan je op voorhand al eventuele misverstanden vermijden,” aldus minister Dalle. “Het wordt een bijzondere zomer en er zijn duidelijke richtlijnen, in zo’n context is een goede communicatie met de lokale overheid essentieel.”

Comments


bottom of page