top of page
Zoeken

Minister Dalle schrijft brief aan het jeugdwerk

Beste jeugdwerkers,


In het najaar van 2019 zagen we elkaar voor het eerst. Die ontmoeting was hartelijk, maar het was toch nog even zoeken. Ik was al wat vertrouwd met het jeugdwerk maar ben de afgelopen vier jaar toch meerdere malen verbaasd van de omvang van de sector. Ik ervaarde als minister jullie ongelofelijke drive en goesting om het hele jaar door iets te betekenen voor die honderdduizenden jongeren. Dat bleek zeker tijdens die verdomde coronacrisis. Nooit eerder werd de veerkracht van het jeugdwerk zo zichtbaar. Voor veel kinderen en jongeren betekende hun jeugdwerk of hun vrijetijdsactiviteit tijdens de lockdownperiode een uitzonderlijk houvast. Juist dan en daar bood het jeugdwerk perspectief en hoop, de kans bij uitstek om samen jong te zijn, elkaar te vinden en zich aan elkaar te binden.


Mijn beeld over de jeugdsector is tijdens de voorbije vier jaar ook wel geëvolueerd. Aanvankelijk dacht ik bij het woord ‘jeugdwerk’ toch voornamelijk aan jeugdbewegingen en jeugdhuizen, maar ik ontdekte dat jeugdwerk zo veel diverse vormen en betekenissen kan aannemen. Die veelzijdigheid is meteen ook een van jullie grote sterktes. Dat heeft me oprecht verrast en verblijd. Ik leerde jullie vervolgens beter kennen tijdens de vele bezoeken die ik bracht. Ik kwam jullie opzoeken in jullie natuurlijke habitat, over het hele land. Van Oostende tot Bouillon. Ik sprak er met de kinderen en jongeren die aan jullie activiteiten deelnemen, en met de enthousiaste vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor die jongeren.


Zo ontdekte ik de sterktes van ons Vlaamse jeugdwerk. De straffe omkadering is daar een belangrijk onderdeel van. Het is een van de redenen waarom het Vlaamse jeugdwerk in mijn ogen tot het beste ter wereld behoort. Het is belangrijk dat we dat niet als vanzelfsprekend zien. We moeten erbij durven stilstaan dat daar veel werk, engagement en visie bij komt kijken. Het is immers dankzij die goede omkadering dat de duizenden geëngageerde en getalenteerde vrijwilligers weten wat het is om te vertrekken vanuit de noden van kinderen en jongeren. Jullie creëren de ruimte om jong te zijn, om op het gezicht te gaan en helpen weer rechtstaan. Dat is zeer waardevol. De vrijwilligers in het jeugdveld luisteren naar de jongeren, ze geven samen met hen invulling aan een activiteit. Jullie zijn er echt voor hen. Het zorgt ervoor dat jongeren zich gewaardeerd voelen, de ruimte krijgen om zichzelf te zijn en te groeien naar de beste versie van zichzelf. Misschien worden ze er zelfs door geïnspireerd om zelf engagement op te nemen en – wie weet – later ook iets te willen betekenen voor de generaties die na hen komen. Jullie onvoorwaardelijke engagement maakt al die positieve dingen mogelijk. Jullie zijn gevers, doeners en denkers tegelijkertijd, en creëren zo meer kansen voor een grotere groep kinderen en jongeren.


Dat alles heeft ervoor gezorgd dat ik met trots durf te zeggen dat we vandaag een duurzame relatie hebben. En zoals in de beste huwelijken leidt dat wel eens tot gekibbel, maar over het algemeen hebben we een goede verstandhouding. Dat komt omdat we meer dan ook ‘partners in crime’ zijn, in de strijd voor de rechten van kinderen en jongeren en ons gedeelde pleidooi voor meer ruimte voor het jeugdwerk. Dat is essentieel. Want die ruimte is belangrijk om ervoor te zorgen dat we niemand achterlaten. Geen enkel kind en geen enkele jongere mag in de kou blijven staan. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met jullie te blijven strijden voor de best mogelijke omstandigheden voor het indrukwekkende Vlaamse jeugdwerk.


Tegelijk is het mijn rol om jullie jeugdig enthousiasme heel lichtjes te temperen. Jullie geven zich voor de volle 100 procent: jullie zijn zorgend, ondersteunend en entertainend tegelijk. Maar dat kost krachten. Bescherm jezelf wanneer nodig tegen dat onuitputtelijk enthousiasme. Want ik kan me voorstellen dat de tol van dat engagement kan wegen op de schouders van jonge mensen. De voorbije jaren waren niet vanzelfsprekend. De uitdagingen van het jeugdwerk en van de jeugd in Vlaanderen worden er bovendien alsmaar complexer op. Ik vind het mooi om zien hoe jullie zichzelf elke dag weer uitdagen en proberen het beste van jullie zelven te geven, maar durf ook te genieten. Van de nakende zomervakantie, bijvoorbeeld.


Het is ook belangrijk dat jullie van elkaar blijven leren. Het Vlaamse jeugdwerk is niet eenzijdig. Het is een grote lappendeken van mensen met verschillende achtergronden, van alle leeftijden en met soms sterk uiteenlopende visies. Dat kan aanleiding geven tot conflicten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Die diversiteit moet juist een rijkdom zijn voor jullie. Zoek elkaar op, leer van elkaar en ondersteun elkaar. Bouw bruggen. De focus van ieder van jullie afzonderlijk kan dan wel verschillen, maar vergeet niet dat jullie een gedeelde doelstelling hebben. Ik zie dat er soms nog te vaak apart wordt gewerkt, ieder op zijn of haar eigen eilandje met een specifieke doelgroep. Het is belangrijk te weten dat sociale mobiliteit vergroot wanneer je samenwerkt en bruggen bouwt. Laat jullie dus niet in een hoekje duwen. Breek hokjes af en ga aan de slag in andere domeinen.


Daarnaast wil ik jullie vragen om jullie werk waar mogelijk in kaart te brengen. Als je wil spreken over effecten en over impact, maak dat dan zo concreet mogelijk. Versterk jullie verhalen met concrete cijfers. Dat verhoogt de zichtbaarheid van het waardevolle werk dat jullie leveren, en zorgt ervoor dat jullie in de toekomst nog meer kunnen wegen op het beleid.


Ik wil jullie aanmoedigen om vooral verder te doen zoals jullie bezig zijn. Ik zie dat jullie vele dromen en ambities koesteren. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Meer zelfs, het komende jaar vinden jullie in mij een betrouwbare partner om die ambities mee waar te maken. Ik deed al inspanningen die voor meer ruimte zorgden, ik zal dat ook in het laatste jaar van deze legislatuur doen.


Een dikke merci!


Benjamin Dalle

Vlaams minister voor Brussel, Jeugd, Media en ArmoedebestrijdingComentários


bottom of page