top of page
Zoeken

Nieuwe erkende jeugdvereniging: JoMus

Vlaanderen heeft 9 nieuwe jeugdverenigingen erkend. Het gaat om 5 landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, 3 cultuureducatieve verenigingen en 1 vereniging informatie en participatie. Ze worden erkend voor onbepaalde duur en ontvangen vanaf dit jaar jaarlijks een subsidie van 80.000 euro. De komende weken pikken we telkens één nieuwe jeugdvereniging uit die 9 om er dieper op in te gaan. Vandaag: JoMusJoMus, of JongMusical, is een jonge jeugdorganisatie die musicallessen en vakantiekampen aanbiedt voor kinderen vanaf 3 jaar. In z'n beginjaren startte JoMus met de organisatie van musicalkampen voor kinderen. Intussen kan je er ook terecht voor kampen rond wetenschappen en ook peuters kunnen er kiezen uit een ruim aanbod. "Sommigen vinden de combinatie van musical en wetenschap een beetje raar", zegt Nele Met den Ancxt van JoMus. "Maar wetenschappen en creativiteit gaan héél goed samen! In muziek zit er bijvoorbeeld veel wiskunde. Een hele logische keuze dus om musical en STEM samen aan te bieden."


Naast vakantiekampen voorziet JoMus ook een lessenaanbod. Op zaterdag kan je zo in Mechelen terecht voor musicallessen. "Daar werken we een heel schooljaar lang naar één project toe", aldus Nele. "Vanaf maart vorig jaar, toen we in lockdown gingen, zijn we online verdergegaan. Het eindresultaat was een montage van kinderen die zichzelf thuis hebben gefilmd en zo hebben we toch nog samen een musical gemaakt."


JoMus bereikt jaarlijks steeds meer kinderen in Vlaanderen. "In 2019 schreven zich 130 kinderen in voor onze vakantiekampen, vorige zomer waren dat er 400", gaat Nele verder. "We zijn enorm aan het groeien, dat komt ook door ons uitgebreide aanbod. Zeker nu we erkend zijn door de Vlaamse overheid willen we dat aanbod blijven uitbouwen."


Sinds begin 2021 is JoMus erkend als landelijk georganiseerde jeugdvereniging. Dat betekent dat de vereniging jaarlijks subsidies krijgt om haar werking mee verder te zetten. "Vorige jaren werkten we met veel vrijwilligers tijdens de zomervakantie, nu kunnen we echt een team uitbouwen om zo nog professioneler te werk te kunnen gaan. Nu werken we met een team van 3 personen, ons absolute doel is om per provincie, met Brussel erbij, 6 mensen aan de slag te hebben voor JoMus."


JoMus wil bovendien nog meer inzetten op kwetsbare kinderen. "Bij al onze kampen willen we supergraag plaats voorzien voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties", aldus Nele. "Onze musicalkampen gaan veel verder dan enkel leren hoe je een musical maakt. Je leert er jezelf presenteren, opkomen voor jezelf, mensen in de ogen kijken en weten wie je bent. Dat helpt veel kinderen écht vooruit en daarom willen we dat kunnen aanbieden aan iedereen die het maar wil."


Meer informatie over JoMus vind je hier.


Comments


bottom of page