top of page
Zoeken

Nieuwe erkende jeugdvereniging: Muzische Workshops

Vlaanderen heeft 9 nieuwe jeugdverenigingen erkend. Het gaat om 5 landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, 3 cultuureducatieve verenigingen en 1 vereniging informatie en participatie. Ze worden erkend voor onbepaalde duur en ontvangen vanaf 2021 jaarlijks een subsidie van 80.000 euro. De komende weken pikken we telkens één nieuwe jeugdvereniging uit die 9 om er dieper op in te gaan. Vandaag: Muzische Workshops.



Muzische Workshops vzw is een jeugdorganisatie die zich richt op kunst- en cultuureducatie. Ze bieden workshops, vormingen en voorstellingen aan. Met die activiteiten ondersteunt de organisatie zowel het onderwijs, het jeugdwerk, organisaties, bedrijven en particulieren in Vlaanderen en Brussel. “We hebben heel erg ingezet op de breedte van onze werking. Zo voorzien we niet alleen een breed aanbod aan artistieke disciplines, maar spreken we ook praktisch alle leeftijden aan met onze activiteiten”, aldus Manu Luyten, van Muzische workshops. “We werken met professionele artiest-docenten als begeleiders van onze activiteiten. Dat zijn stuk voor stuk mensen met een heel sterk en specifiek profiel. Momenteel zijn er zo’n 90 à 100 docenten actief.”


Mits enkele annulatiegolven door corona, is het werkingsjaar vrij goed verlopen voor Muzische Workshops. De jeugdwerkactiviteiten tot 12 jaar zijn telkens kunnen doorgaan en ook in het onderwijs waren externe partijen steeds welkom. “Op dit moment stijgt de vraag weer”, aldus Manu Luyten. “Nu de berichten komen dat er vanaf de zomer meer mogelijk zal zijn, zien we dat ook in het aantal aanvragen dat we binnenkrijgen. We werken iets meer last minute. De laatste twee weken voor de paasvakantie staat er vrij veel ingepland in scholen die dit jaar toch nog activiteiten willen organiseren.”



Sinds begin 2021 is ook Muzische Workshops erkend als jeugdvereniging door de Vlaamse overheid en krijgen ze voor onbeperkte duur jaarlijks 80.000 euro aan subsidies. “We zijn al een hele tijd fier op wat we doen”, gaat Manu Luyten verder. “We beseffen dat ons bereik niet klein is. Het geeft voldoening dat ook Vlaanderen dat nu opmerkt. De subsidies maken het mogelijk om te investeren in extra personeel, om meer tijd vrij te maken voor opbouwende projecten en kwaliteitsgarantie naar de toekomst toe. Daarnaast kunnen we extra investeren in materiaal. Zo kunnen we nu ons fotografie-aanbod uitbreiden, een kost die we voordien niet konden maken.”


Meer informatie over Muzische Workshops op https://www.muzischeworkshops.be/

bottom of page