top of page
Zoeken

Nieuwe erkende jeugdvereniging: Spelenderwijzer vzw

Vlaanderen heeft 9 nieuwe jeugdverenigingen erkend. Het gaat om 5 landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, 3 cultuureducatieve verenigingen en 1 vereniging informatie en participatie. Ze worden erkend voor onbepaalde duur en ontvangen vanaf 2021 jaarlijks een subsidie van 80.000 euro. De komende weken pikken we telkens één nieuwe jeugdvereniging uit die 9 om er dieper op in te gaan. Vandaag: Spelenderwijzer vzw.Spelenderwijzer geeft zowel cultuur- als wetenschapseducatie aan de hand van workshops en voorstellingen bij kinderen, jongeren en volwassenen. De workshops worden gegeven door docenten met een artistieke discipline als hoofdberoep (dansers, muzikanten, acteurs…) en door (wetenschaps-)leerkrachten. “De bedoeling van de workshops is om onze deelnemers spelenderwijs hun talenten te laten ontdekken” zegt oprichter Patrik Claes. “Elk kind drukt zich van nature uit via verschillende artistieke domeinen (verhalen verzinnen, zingen, dansen, tekenen, …) maar om de één of andere reden verliezen we dat vermogen vaak bij het opgroeien. Wij proberen die talenten net te stimuleren, want in elk kind schuilt er wel een artiest.”


De link met wetenschap is voor Patrik vanzelfsprekend. “Kinderen zijn nieuwsgierig van aard, dat merk je aan de ‘wat’- en ‘waarom’-vragen die ze van jongs af aan stellen. Ook dat spontaan zoeken naar antwoorden wil wel eens verdwijnen met het ouder worden. Creativiteit en nieuwsgierigheid zijn verder zowel voor een wetenschapper als een artiest essentieel. Dat willen we aanwakkeren door te tonen dat wetenschap overal in het leven zit en tegelijk het artistieke element hiermee te combineren.”


Het voorbije jaar zijn er minder workshops kunnen doorgaan door de coronacrisis. De scholen werden genoodzaakt om bijkomende maatregelen te nemen om de workshops op een veilige manier te laten verlopen, maar dat belemmerde de kinderen absoluut niet om plezier te maken. “Er is echt nood bij die kinderen om zich eens uit te leven na zo lang binnen te zitten, dat merk je wel. Sommige leerkrachten zijn zelfs verbaasd dat een anders zo stille leerling helemaal open bloeit tijdens zo’n workshop. En dat geeft alleen maar extra voldoening”, aldus Claes.


Spelenderwijzer is sinds begin 2021 erkend door de Vlaamse overheid en mag voor onbeperkte duur jaarlijks 80.000 euro aan subsidies in ontvangst nemen. Momenteel rekenen ze voornamelijk op goodwill van hun docenten, waardoor ze telkens nipt uit de kosten geraakten. “Dankzij de subsidie kunnen we nu nieuwe workshopformats uitwerken, iets waar we voordien de middelen niet voor hadden. We hebben ook meer mogelijkheden om aan kwaliteitscontroles te doen, dus dat is wel fantastisch.”Meer informatie over Spelenderwijzer vzw vind je op: www.spelenderwijzer.be

Comments


bottom of page