top of page
Zoeken

Nieuwe erkende jeugdvereniging: Wakasa

Vlaanderen heeft 9 nieuwe jeugdverenigingen erkend. Het gaat om 5 landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, 3 cultuureducatieve verenigingen en 1 vereniging informatie en participatie. Ze worden erkend voor onbepaalde duur en ontvangen vanaf 2021 jaarlijks een subsidie van 80.000 euro. De komende weken pikken we telkens één nieuwe jeugdvereniging uit die 9 om er dieper op in te gaan. Vandaag: Wakasa Jongerenkampen.



Wakasa Jongerenkampen organiseert zowel dag- als overnachtingskampen voor kinderen van 3 tot en met 15 jaar. Hun thuisbasis ligt in Bolderberg, maar hebben kamplocaties in heel België. Sam Broux is de bezieler van de organisatie. “We zetten enorm in op beleving en hebben diverse thema’s in ons aanbod, van Disneykampen tot natuurkampen. Het is echt ons doel om voor ieder kind wat te voorzien.” Wakasa is de laatste jaren aan een felle opmars bezig. Zowel de vraag als het aanbod nemen jaar na jaar toe.


Door de coronacrisis zijn de kampen in de paasvakantie vorig jaar helaas in het water gevallen, maar de zomerkampen zijn wel zo goed als volledig kunnen doorgaan. “Dankzij de genomen maatregelen hebben we toch een goede zomervakantie gehad. De bubbel van 50 maakte het wel echt draagbaar”, zegt Sam. Hij verwacht dat de kampen deze zomer ook weer kunnen doorgaan. “Momenteel gaan de inschrijvingen voor de zomervakantie heel vlot. Er staan in totaal zo’n 10.000 kampplaatsen open”. In totaal zijn er zo’n 350 tal enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten om de kampen in goede banen te leiden.



Sinds begin 2021 is Wakasa erkend als jeugdvereniging door de Vlaamse overheid, waardoor ze jaarlijks beroep kunnen doen op subsidies. “Het is heel fijn om te horen als je erbij bent, dat geeft ook vertrouwen naar de ouders toe.” Sam wil ook de komende jaren nog hard inzetten op de beleving van de kinderen. Door samen te werken met het OCMW, is het de bedoeling dat ieder kind de kans moet krijgen om op kamp te kunnen gaan. “Het is echt een droom om kwalitatieve kampen te kunnen geven onder de 100 euro per kind, maar alles wordt groter en groter waardoor de kampprijs ook omhoog ging. Dat was voor mij wel een pijnpunt. Dankzij deze subsidie kunnen we nu die prijs lager zetten zonder te moeten inboeten op de kwaliteit van de kampen.”

bottom of page