top of page
Zoeken

Nieuwe erkende jeugdverenigingen: Compagnie MiLa

Vlaanderen heeft 9 nieuwe jeugdverenigingen erkend. Het gaat om 5 landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, 3 cultuureducatieve verenigingen en 1 vereniging informatie en participatie. Ze worden erkend voor onbepaalde duur en ontvangen vanaf 2021 jaarlijks een subsidie van 80.000 euro. De komende weken pikken we telkens één nieuwe jeugdvereniging uit die 9 om er dieper op in te gaan. Vandaag: Compagnie MiLa.Compagnie MiLa, uit Gent, geeft kinderen tussen 4 en 14 jaar de kans om de artiest in hen te ontdekken. Ze kunnen hun talenten in theater, musical, dans, film, zang en spektakel ontplooien tijdens cultuur-educatieve kampen. “We bestaan nu 9 jaar en bereiken honderden kinderen per jaar met onze kampen”, zegt artistiek directeur Lonis Mouhoubi. “Zelfs in het coronajaar 2020 schreven zich 1.900 kinderen in om in de zomervakantie deel te nemen aan één van onze kampen.”


Ondanks de coronacrisis kon Compagnie MiLa kampen aanbieden op 25 locaties in Vlaanderen en Brussel tijdens de zomervakantie. “In 2012, toen we zijn opgericht, organiseerden we kampen op twee locaties, intussen zitten we in heel Vlaanderen en Brussel”, aldus Mouhoubi. “Daarnaast bieden we ook nog workshops aan voor bijvoorbeeld leerkrachten. Zo krijgen ze een andere beeld van wat je met podiumkunsten kan aanvangen in de klas.”


Voor al die kampen en workshops zijn er uiteraard ook animatoren nodig. Compagnie MiLa is dan ook non-stop op zoek naar jonge mensen met een passie voor podiumkunsten die dat graag willen doorgeven aan kinderen. “We geven heel graag de kans aan jonge mensen die het vak aan het leren zijn om dat bij ons in de praktijk te brengen als animator of jobstudent bijvoorbeeld”, aldus Mouhoubi. “Het is ook heel leuk om te zien dat mensen die animator waren bij ons op een kamp, nu in het vak staan of dat kinderen die deelnamen aan een MiLa kamp, nu kiezen voor een kunstopleiding. Het stopt niet na onze kampen, het blijft leven ook tijdens het schooljaar. En dat is mooi om te zien.”


Vanaf dit jaar is Compagnie MiLa erkend door de Vlaamse overheid als Landelijk Jeugdwerk en ontvangt het jaarlijks 80.000 euro aan subsidies. “Dat geeft een ongelooflijke ademruimte om verder te kunnen groeien en nog meer kinderen de kans te geven om in aanraking te komen met de fantastische kunst die Vlaanderen rijk is. Het stimuleert ons om de drempels naar de podiumkunsten nog verder te verlagen en ons motto ‘Er zit een artiest in élk van ons’ waar te maken.”Meer info over Compagnie MiLa op https://www.milakampen.be/

Comments


bottom of page