top of page
Zoeken

Noodopvang voor asielzoekers in jeugdcentra (750 plaatsen) wordt komende weken afgebouwd

Verschillende Vlaamse jeugdcentra stelden de afgelopen maanden hun deuren open voor noodopvang voor gezinnen en kinderen. Alle centra samen zorgden voor ongeveer 750 noodopvangplaatsen. De plaatsen worden de komende weken zoals voorzien terug afgebouwd. Vanaf het voorjaar zijn de centra weer volgeboekt voor jeugdwerk.In september sloegen Vlaams minister van jeugd Benjamin Dalle en staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor de handen in elkaar om tijdelijke noodplaatsen te organiseren voor de opvang van asielzoekers. In het najaar ligt de instroom van asielzoekers altijd hoger en staatssecretaris de Moor maakt er een absolute prioriteit van om voldoende opvang te hebben voor alle gezinnen en kinderen. Daarvoor lanceerde ze een Winterplan.

 

Nicole de Moor: “Heel veel respect voor de jeugdsector en grote dank aan minister Dalle. Met de bijdrage van het jeugdwerk hadden we de afgelopen maanden broodnodige extra plaatsen om gezinnen en kinderen op te vangen. We blijven ook de komende tijd met de regering werken aan opvangplaatsen want de opvangcrisis is niet voorbij. Fundamenteel hebben we een ander migratiesysteem nodig in Europa om te vermijden dat mensen die geen bescherming nodig hebben in de asielprocedure terecht komen. Daar zet ik de komende maanden met het Belgische EU-voorzitterschap op in.”

 

Benjamin Dalle: “De jeugdsector stond meteen klaar om te helpen toen we hen die vraag stelden. Ik ben hen daar bijzonder dankbaar voor. De voorbije maanden hebben tal van organisaties en vrijwilligers hun verantwoordelijkheid genomen in een urgente crisis, zonder dat dit ten koste ging van het gewone jeugdwerk. De jeugdsector heeft er zo mee voor gezorgd dat gezinnen en kinderen op de vlucht een dak boven hun hoofd hadden.”

 

Dalle stelde in september meteen ongebruikte ruimtes op drie sites die eigendom zijn van de Vlaamse overheid ter beschikking. Twee jeugdcentra in Beersel (Destelheide en Hanenbos, goed voor 60 plaatsen) en het domein van de Hoge Rielen in Kasterlee (124 plaatsen).

 

Daarnaast lanceerde minister Dalle een oproep via het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT), om te bekijken welke mogelijkheden er waren bij de uitbaters van private jeugdverblijven. Tal van jeugdverblijven reageerden positief op die oproep. Uiteindelijk werden zeven jeugdcentra gebruikt voor de noodopvang van gezinnen en kinderen, goed voor 310 plaatsen. Het gaat om centra in Mesen, Heuvelland, Merelbeke, Zele, Bekkevoort, Oudsbergen en Kinrooi. Het ging steeds om kleinschalige opvang, gekoppeld aan een opvangcentrum in de buurt.

 

Tot slot werd ook opnieuw tijdelijke opvang georganiseerd in jeugdverblijfcentrum de Horizon in Bredene, goed voor 260 plaatsen, en in jeugdcentrum Heidepark in Waasmunster ingezet (40 plaatsen voor een periode van één maand).

 

De precieze beschikbaarheid verschilde telkens van jeugdcentrum tot jeugdcentrum. Opvangplaatsen werden ingericht op momenten dat de centra niet gebruikt werden voor jeugdwerk. Het jeugdwerk is op geen enkel moment stopgezet, want in de wintermaanden waren er sowieso minder activiteiten gepland. Vanaf de krokusvakantie vinden er opnieuw meerdaagse jeugdwerkactiviteiten plaats, zoals de eerste vormingsweken. In de paasvakantie staan er opnieuw jeugdvakanties voor kinderen en jongeren op de planning. Daarom worden de opvangplaatsen de komende weken geleidelijk afgebouwd. De resterende bewoners worden dan overgebracht naar opvangcentra in de buurt.


Comments


bottom of page