In 2021 kondigde de Brusselse regering aan werk te willen maken van een biovergistingsinstallatie. Momenteel wordt het gft-afval verwerkt in Ieper. Vanaf 2026 zou de verwerking plaatsvinden in een gloednieuwe centrale vlak bij de Budabrug. Brussels parlementslid Benjamin Dalle (cd&v) vroeg een stand van zaken op bij bevoegd minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). Daaruit blijkt dat de opening nu gepland staat voor 2027, één jaar later dan oorspronkelijk voorzien. De centrale zal een cruciale rol spelen in het verwerken van organisch afval en levert op termijn een besparing op van 1,5 miljoen euro.
Met de centrale zet Brussel een nieuwe stap richting duurzamer afvalbeheer. De verwerkingscapaciteit van de biogasinstallatie bedraagt 30.000 ton organisch afval per jaar, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 45.000 ton per jaar. De installatie zal jaarlijks 4.000 tot 5.000 ton compost opleveren en ongeveer 9.500 MWh elektriciteit en 10.300 MWh warmte produceren, wat overeenkomt met de elektriciteitsbehoefte van zo’n 2.000 tot 3.000 gezinnen.
Opening uitgesteld naar 2027
Volgens minister Alain Maron zijn de voorbereidingen voor de bouw van de centrale volop bezig. Het selectieproces voor een geschikte kandidaat om de installatie te ontwerpen en te bouwen is in volle gang. De gunning van de opdracht staat gepland voor begin 2025. De opening is nu voorzien in 2027, een jaar later dan oorspronkelijk gepland. Het project wordt gefinancierd via een lening. De terugbetaling ervan gebeurt met inkomsten uit de verwerking van bioafval, de verkoop van de geproduceerde energie (elektriciteit en warmte) en de compost.
Besparing
De verwerking van organisch afval zal dankzij de centrale een jaarlijkse besparing opleveren van 1,5 miljoen euro, zo rekende Net.Brussel uit. Dit komt onder meer doordat het Brusselse voedselafval momenteel wordt verwerkt door een externe partner in Ieper. De kosten voor de externe verwerking en het transport komen te vervallen. Daarnaast zorgt de nieuwe centrale ook voor een aanzienlijke milieuwinst.
Benjamin Dalle benadrukt het belang van deze nieuwe stap: “De invoering van de verplichte oranje zak heeft Brussel in korte tijd een sterke stijging van het ingezamelde bioafval opgeleverd: van 11.000 ton in 2022 naar meer dan 18.000 ton in 2023. Dat betekent minder restafval en dus minder verbranding. Toch blijft de uitdaging groot. Meer dan 40% van het afval dat vandaag nog verbrand wordt, bestaat uit organisch afval. Om tegen 2030 60% van ons afval te recycleren, speelt de nieuwe biogascentrale een cruciale rol. Het project moet nu zonder verder uitstel gerealiseerd worden.”
Comments