top of page
Zoeken

Perspectief voor kinderen en jongeren met autisme tijdens coronacrisis

Autisme Leeft, de Limburgse organisatie voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis, biedt de jongeren weer perspectief tijdens deze coronacrisis door een zinvolle tijdsinvulling voor hen te voorzien. Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, kent het project een subsidie van 80.000 euro toe. Autisme Leeft is daarmee één van de 59 projecten die geselecteerd werden en die samen een bedrag ontvangen van 2.125.000 euro aan subsidies.



Autisme Leeft organiseert een vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis (ass). Zo is er de jeugdvereniging Okidoki's (6-13 jaar) en De Spetters (14+), speelpleinwerking De Puzzel en heel wat workshops. "We merkten dat heel wat kinderen niet zijn ingeschreven voor de speelpleinwerking", zegt Marleen Bloemen van Autisme Leeft. "We hebben het uiteraard moeten stopzetten bij het begin van de lockdownperiode en dan een online aanbod voorzien. Maar we merken dat het voor de ouders niet gemakkelijk is om naast het 'preteaching' en de eigen job, ook nog eens de vrijetijdsbesteding van hun kinderen te begeleiden."


Om de kinderen en jongeren toch nog een leuke bezigheid te kunnen bieden tijdens de zomervakantie werkt Autisme Leeft volop enkele acties uit. "Zo zijn we momenteel druk in de weer met het organiseren en samenstellen van koffers voor verschillende doelgroepen met spel- en knutselmateriaal rond diverse thema's", aldus Bloemen. "Ze kunnen de koffers uitlenen voor een week en we voegen een heel duidelijk stappenplan erbij zodat ouders een minimum aan begeleiding moeten bieden."



Daarnaast merkte de organisatie tijdens de afgelopen periode dat grote groepen helemaal niet meedoen aan de online activiteiten die ze hadden opgezet. Bovendien komen heel wat kinderen nog steeds niet buiten uit angst voor besmetting. "Daarom zullen we samen met de kinderen en jongeren op individueel vlak uitzoeken hoe ze zichzelf opnieuw een doel kunnen geven en de stap naar buiten kunnen zetten. We zullen samen met hen bij de stad of gemeente kijken of er een leuk vrijetijdsaanbod is voor hen, maar we zullen ook met hen gaan wandelen of hen gewoon even thuis bezoeken."


Autisme Leeft kreeg ook een speciale vraag van de jongeren zelf binnen. "Er zijn heel wat Facebookgroepen waar de jongeren contact houden", aldus Marleen Bloemen. "Maar communiceren op sociale media is voor hen niet altijd even gemakkelijk. Er wordt al snel iets verkeerd begrepen, waardoor er ruzie ontstaat en anderen angstig worden en zich terugtrekken." De jongeren kwamen met de vraag of het mogelijk is om een app te lanceren waar enkel de leden en de begeleiding in toegelaten worden.


"We zijn nu aan het bekijken hoe we kunnen zorgen voor een app waar de jongeren gericht contact kunnen opnemen met elkaar op basis van een databank waar ze hun interesses, hobby's, enzovoort kunnen invullen en zo gelijkgestemden kunnen vinden voor een online gesprek."



Meer weten over Limburg Leeft? Je kan hier terecht: https://www.autismelimburg.be/

Comments


bottom of page